Hlavní obsah

Cyklistický šampión Ballan půjde k soudu kvůli krevní transfuzi

ŘÍM

Bývalého cyklistického mistra světa Alessandra Ballana čeká v Itálii soud kvůli podezření z dopingu. Jedenatřicetiletý jezdec se podle vyšetřovatelů rozsáhlého dopingového případu podrobil v roce 2009 krátce před Girem d'Italia zakázané transfuzi vlastní krve. V závodu nakonec nestartoval.

Článek

Příslušníci italské protidrogové policie vyšetřovali celkem 32 lidí včetně šéfa týmu Lampre Giuseppeho Saronniho, za jehož stáj Ballan v letech 2004-2009 závodil. Ústřední postavou kauzy je Saronniho přítel farmaceut Guido Nigrelli z Mantovy, který údajně přes deset let distribuoval zakázané látky.

"Vyšetřování skončilo. V nejbližších dnech požádám soud, aby začal s podáváním žalob," uvedl prokurátor Antonino Condorelli, podle kterého vyšetřovatelé nashromáždili řadu důkazů včetně videozáznamů a nahrávek telefonických rozhovorů. Dokumentaci už si vyžádal i Italský olympijský výbor.

Ballan navzdory těmto informacím z Itálie odstartuje v neděli do prestižního závodu Paříž-Roubaix. Oznámila to jeho současná stáj BMC, která ho přitom před rokem z tohoto podniku stáhla, protože se tehdy poprvé objevily zprávy, že je světový šampion z roku 2008 vyšetřován pro podezření z dopingu.

Reklama