Hlavní obsah

Z ME v cyklokrosu chtějí Češi dvě medaile

PRAHA

S cílem získat medaile v kategorii závodníků do 23 let i mezi juniory vstoupí do cyklokrosového mistrovství Evropy, které se uskuteční 8. listopadu v Táboře, čeští reprezentanti. Před dvěma lety opanovali Češi závod juniorů, když kategorii vyhrál Martin Bína před Radomírem Šimůnkem a Janem Kuntou

Foto: ČTK

Na ME nebude chybět ani Zdeněk Štybar (vpravo), bronzový junior z letošního MS

Článek

Evropský šampionát se uskuteční po osmileté odmlce. V roce 1995 se ve švýcarském Eschenbachu radoval zatím z posledního titulu v kategorii do 23 let Jiří Pospíšil. V Táboře u sídliště Nad Lužnicí se bude závodit na téměř stejné trati jako v roce 2001, kdy se zde uskutečnilo MS. Podstatnou změnou je fakt, že na ME nezávodí mužská elitní kategorie, ale o medaile budou bojovat jen závodníci do 23 let, junioři a ženy.

Aby naši navázali na vystoupení silničářů

"Byl bych rád, aby naši reprezentanti navázali na skvělé vystoupení silničářů na mistrovství světa v Hamiltonu, a doufám, že v Táboře uvidíme na stupních vítězů víc než jednoho českého cyklokrosaře," uvedl na včerejší tiskové konferenci prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štetina. V každé kategorii může startovat z jedné země maximálně osm závodníků, čehož Češi využijí mezi juniory a ve třiadvacítce. Závod žen pojedou tři reprezentantky.

"Rádi bychom získali alespoň dvě medaile, ale nebude to jednoduché. U žen si ji budeme těžko slibovat, ty holky to jedou spíš na zkoušku," řekl reprezentační trenér Petr Klouček. Pro juniory a třiadvacítku to bude o to těžší, neboť se na startu sejde absolutní špička včetně medailistů zúnorového MS v Monopoli. "Tohle bude závod na úrovni mistrovství světa, všechny týmy se představí v nejsilnějším složení," upozornil Klouček.

Trio českých nadějí

Ze závodníků do 23 let dává největší naděje triu Bína, Šimůnek, Zlámalík. "Na Světovém poháru v Turíně spadl Bína mezi mužskou elitou ze třetího místa a Zlámalík, přestože startoval až ze sedmé řady, ještě v předposledním kole vedl," přiblížil trenér. Mezi juniory nejvíc sází na Kreuzigera, který naskočil do cyklokrosu hned po silničním MS v Hamiltonu.

Ten směřuje úsilí jen k táborskému šampionátu a pak půjde na operaci, neboť mu lékaři budou znohy vytahovat zpevňující dráty po komplikované zlomenině, kterou utrpěl při Závodu míru juniorů. Čeští reprezentanti mají za sebou již tři soustředění, ztoho dvě na trati v Táboře. "Ti nejlepší pojedou o víkendu závody v Belgii a Nizozemsku, ve středu mají všichni nominovaní sraz v Táboře, kde budeme ladit formu," přiblížil Klouček.

Nominace závodníků ČR na ME:
Do 23 let:
Martin Bína, Martin Zlámalík, Pavel Adel, Radomír Šimůnek, Zdeněk Štybar, František Klouček, David Kášek, Vladimír Kyzivát.
Junioři:
Ondřej Bambula, Aleš Brož, Bohumil Elsnic, Lukáš Klouček, Roman Kreuziger, Martin Němeček, Petr Novotný, Jan Škarnitzl.
Ženy:
Barbora Bohatá, Šárka Chmurová, Klára Nepustilová.
Program ME - sobota 8. listopadu:
10:00, junioři
12:00, ženy
14:00, muži do 23 let

Reklama