Hlavní obsah

Belgii zachvátila hysterie, cyklista Gilbert visí na každém rohu

Belgii zachvátila "Gilbertmánie". Po nedělním vítězství k prestižním cyklistickém závodu Lutych-Bastogne-Lutych, jímž Philippe Gilbert zkompletoval hattrick z jarních klasik, je sympatický závodník pocházející právě z Lutychu každou chvíli k vidění či ke slyšení na prakticky všech belgických televizních či rozhlasových kanálech. Jeho fotografie oblepily doslova celou zemi.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Belgičan Phillipe Gilbert se spolu se synem Alanem raduje z vítězství.

Článek

Noviny se předhánějí v přinášení nejrůznějších detailů a pikantností z jeho kariéry i života. Jejich stránky a internetové edice už před vítězstvím, které s napětím sledovaly statisíce Belgičanů přímo podél trati nebo v televizi, plnily rozhovory s Gilbertem i lidmi z různých oborů, s nimiž jednička současného cyklistického žebříčku měla co do činění. Od nedělního vítězství to pak přerostlo do ještě "hysteričtějších" rozměrů.

Potřebu poblahopřát či vyznat se z obdivu k zřejmě nejopečovávanější hvězdě belgického sportovního nebe současnosti má prakticky každý: od cyklistických kolegů po fotbalisty, umělce či politiky.

"Gilbert je příkladem," nechala se slyšet třeba jedna z belgických atletických hvězd Jonathan Borlée, který si prý kvůli sledování jeho posledních závodů dokonce i nezvykle přivstal. "Jsem u vytržení, když i po 200 kilometrech vidím takovou výbušnost," řekl jeho bratr Kevin, loňský mistr Evropy v běhu na 400 metrů.

K jeho fanouškům patří i řidič závodních škodovek

Ke Gilbertovým obdivovatelům patří i řidič závodních škodovek Freddy Loix. Ten stejně jako řada dalších fandů lutyšského cyklisty pochází z Vlámska, tedy severní části Belgie, v níž se mluví vlámštinou a ve které je cyklistika opravdu masově rozšířenou aktivitou. Právě vlámštinu se Gilbert naučil, ač to není vždy pravidlem pro sportovce pocházející z druhé části Belgie - francouzsky hovořícího Valonska.

Philippa adoptovali všichni 

I díky tomu se tak stává jednou z "věcí", na které se v současnosti hodně rozdělená Belgie je schopna shodnout. "Philippa Gilberta adoptovali všichni," hlásá titulek dnešního vydání La Libre Belgique. Ten stejně jako mnohé ostatní listy poukazuje na to, že příklady jako Gilbert ukazují, že Belgie sužovaná dlouhodobě vážnou politickou krizí vyvolanou rozpory a rozdílnými požadavky a vizemi hlavních jazykových komunit ohledně dalšího fungování země, se alespoň na něčem může shodnout.

Stát si šampióny hýčká

Takový zájem o cyklistiku i šílenství, které se zde v souvislosti s Gilbertovým vítězstvím rozpoutalo, nicméně není v zemi, kde cyklokros a silniční závody patří k jednoznačně nejoblíbenějším a nejrozšířenějším sportům, žádným překvapením. Belgie si své cyklistické šampióny dlouhodobě hýčká a nezapomíná na ně. Své by o tom mohl říkat třeba Eddy Merckx, který vyhrál pětkrát Tour de France i Giro d'Italia, tedy závody považované v cyklistice za ty nejprestižnější.

Reklama

Související témata:
Hysterie