Hlavní obsah

Kolem Romandie vyhrál Evans, z Čechů dokončil jen Kreuziger

ŽENEVA

Australský cyklista Cadel Evans vyhrál podruhé v kariéře etapový závod Kolem Romandie. Šampion z roku 2006 se oblékl do žlutého trikotu po sobotní časovce a v dnešním posledním úseku ho uhájil. Roman Kreuziger dojel do cíle v Ženevě se ztrátou necelé minuty a celkově skončil na 63. místě s odstupem téměř osmi minut. Generálka na Giro d'Italia však podle něj dopadla dobře. František Raboň poslední etapu nedokončil.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Australský cyklista Cadel Evans

Článek

Evans ve Švýcarsku žije a triumf tak slavil prakticky doma. Navíc jej těšil dvojnásob, protože po pádu v tréninku na konci března a problémech s kolenem nepatřil mezi hlavní favority. "Ani jsem si nemyslel, že budu za tak krátkou dobu zpátky ve formě. Tenhle závod mi fakt sedí," liboval si Evans, mistr světa z roku 2009.

Ve stejném roce Kreuziger kraloval etapám v Romandii, tentokrát hlavně pomáhal lídrovi stáje Astana Alexandru Vinokurovovi a přispěl k jeho celkovému třetímu místu. Navíc byl Kreuziger osmý v konečném hodnocení vrchařů. Během generálky na Giro, jenž začne v sobotu 7. května, si podle svých slov dokázal, že je na tom dobře.

"Romandii jsem nejel na výsledek, bral jsem ji jako důležité závodní kilometry. Program v posledních týdnech byl hodně náročný, ale ukázalo mi to, že natrénováno mám. Myslím, že s vystoupením v závodě můžeme být jako tým spokojeni," uvedl na svém webu.

V poslední etapě už Kreuziger nejel nadoraz, v závěru zvolnil. "Asi kilometr a půl před cílem. Dost se to tam mlelo a nechtěl jsem riskovat nějaký pád," vysvětlil. Ze Švýcarka odjel do italského domova a před středečním přesunem na Giro si chce ještě zkušebně projet jednu jeho etapu.

Na stupních vítězů v Romandii měl svého týmového kolegu i Raboň. Druhý totiž byl Němec Tony Martin z týmu HTC Highroad.

Kolem Romandie, cyklistický etapový závod (ProTour) - 5. etapa (164,6 km):
1. Swift (Brit.) 3:50:51, 2. Freire (Šp.), 3. Vigano, 4. Sabatini, 5. Gasparotto (všichni It.), 6. Beppu (Jap.) všichni stejný čas, ...105. Kreuziger -54, Raboň (oba ČR) nedokončil.
Konečné pořadí: 1. Evans (Austr.) 16:51:49, 2. Martin (Něm.) -18, 3. Vinokurov (Kaz.) -19, 4. Pinotti (It.) -31, 5. Intxausti (Šp.) -41, 6. Weening (Niz.) -51, ...63. Kreuiziger -7:50.

Reklama