Hlavní obsah

Landis čelí kvůli slovům o zkorumpované UCI žalobě

AIGLE

Mezinárodní cyklická unie podala u švýcarského soudu žalobu na bývalého amerického jezdce Floyda Landise kvůli jeho výrokům na adresu UCI. Landis, který přišel v roce 2006 kvůli dopingu o vítězství na Tour de France, loni v německé televizi prohlásil, že UCI je zkorumpovaná a některé hvězdné závodníky chrání před dopingovými aférami.

Foto: Dianne Manson, ČTK/AP

Floyd Landis

Článek

"Tento krok byl po tolika veřejných vystoupeních pana Landise nezbytný. UCI se snaží chránit bezúhonnost cyklistického hnutí proti obviněním jezdce, který porušil antidopingová pravidla, čímž cyklistiku vážně poškodil," uvedlo vedení UCI k žalobě, k níž se připojili současný předseda unie Pat McQuaid a jeho předchůdce Hein Verbruggen.

V únoru právníci obou funkcionářů vyzvali Landise, aby svá tvrzení odvolal a dali mu na to patnáct dnů, jinak bude čelit žalobě. "Má šanci dokázat, co tvrdil," řekl nyní agentuře AP Verbruggen, který vedl UCI v letech 1991 až 2005.

Landis před rokem prohlásil, že užívání nedovolených látek je v cyklistice hodně rozšířené a z dopingu nařkl i bývalého týmového kolegu a krajana Lance Armstronga. Sedminásobný vítěz Tour de France se kvůli tomu stal hlavním cílem vyšetřování, které zahájily americké úřady. Také Armstrong hrozil Landisovi žalobou, ale v úterý oznámil, že ho k soudu nepožene.

"Nechceme kvůli němu marnit čas ani peníze," uvedl Armstrongův právník a mluvčí Mark Fabiani. "Už se tak zdiskreditoval, že to víc ani nejde," dodal.

Reklama