Hlavní obsah

Weening vyhrál pátou etapu a vede Giro, Kreuziger dojel desátý

ORVIETO

Nizozemský cyklista Pieter Weening vyhrál po úniku dnešní pátou etapu Giro d'Italia a oblékne se do růžového trikotu vedoucího jezdce závodu. Dobře si vedl i český reprezentant Roman Kreuiger, který dojel desátý a v celkovém pořadí se posunul na osmnácté místo.

Foto: ČTK/AP

Pieter Weening se raduje v cíli etapy na Giru.

Článek

Peloton se na Giru po pondělní tragické smrti Belgičana Woutera Weylandta a úterní symbolické etapě, kterou projel volným tempem bez úniků a započítávaní výsledků, vrátil k závodění. Weening se odpoutal od vedoucí skupiny asi osm kilometrů před cílem a zvítězil před dvojicí Kolumbijců Fabiem Duartem a Josem Serpou. Kreuziger spurtoval ve skupině pronásledovatelů a na Nizozemce ztratil osm vteřin, stejně jako další favorit Španěl Alberto Contador, který skončil sedmý.

"Byla to dobrá zkouška. Už se něco dělo a já zůstal vpředu bez problémů. Etapa to byla těžká, ale rozdíly se udělají až v pátek a na Etně. To těžší teprve přijde," řekl Kreuziger pro svůj web. Ze 191 kilometrů absolvovali cyklisté tradičně devatenáct po nezpevněných cestách. "Nastoupali jsme skoro 2500 metrů a většinou na štěrkových cestách. Používali jsme převody pomalu jak na horská kola, aby se tam dalo šlapat a měli speciální širší gumy," popsal český jezdec, lídr kazašského týmu Astana.

Kreuziger se ve sjezdech držel vpředu

Pětadvacetiletý Kreuziger se v nebezpečných sjezdech snažil držet vpředu, aby nemusel nikoho dohánět. "A aby se přede mnou někdo nerozstřelil. Tím, že bylo sucho, tak to bylo míň nebezpečné, než když loni pršelo," řekl Kreuziger. Na pondělní neštěstí už během etapy nemyslel. "To nejde. Musíte se soustředit na sebe," dodal.

Weening z prvního místa průběžného pořadí sesadil Brita Davida Millara, který měl cestou z Piombina do Orvieta pád ve spurtu o prémii a dojel do cíli špinavý se ztrátou 2:50 minuty. "Prožil jsem perfektní den," radoval se Weening. "Po výhře v etapě Tour de France to je moje druhé největší vítězství v kariéře. Budu se snažit udržet dres co nejdéle a doufám, že budu příští dva týdny létat," pronesl jezdec stáje Rabobank.

Na druhém místě celkově je Ital Marco Pinotti s pouhou dvousekundovou ztrátou za Nizozemcem, třetí je běloruský jezdec Kanstantin Sivcov. Druhý český cyklista v pelotonu František Raboň dojel ve skupině s takřka devatenáctiminutovou ztrátou na Weeninga.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 5. etapa: Piombino - Orvieto (191 km):
1. Weening (Niz.) 4:54:49, 2. Duarte, 3. Serpa (oba Kol.), 4. Le Mével (Fr.), 5. Gatto, 6. Nibali (oba It.), 7. Contador (Šp.), 8. Scarponi (It.), 9. Rodriguez (Šp.), 10. Kreuziger všichni -8, ...184. Raboň (oba ČR) -18:49.
Průběžné pořadí:
1. Weening 14:59:33, 2. Pinotti (It.), 3. Sivcov (Běl.) oba -2, 4. Le Mével -5, 5. Lastras (Šp.) -22, 6. Nibali -24, 7. Scarponi -26, 8. Kruijswijk (Niz.) -28, 9. Contador -30, 10. Serpa -33, ...18. Kreuziger -52, 187. Raboň -28:09.

Reklama