Hlavní obsah

Contador zaútočil na Etně a vede Giro, Kreuziger je sedmý

ETNA

Španělský favorit Alberto Contador se po zatím nejtěžší etapě s dojezdem na Etnu oblékl do růžového trikotu pro lídra Giro d'Italia, který bude chtít po zbývající dva týdny udržet. Při táhlém stoupání na nejvyšší činnou sopku v Evropě mu vyšel rozhodující útok sedm kilometrů před cílem a po sólové jízdě slavil triumf. Roman Kreuziger přijel na pátém místě v pětičlenné skupince se ztrátou 50 sekund na Contadora a celkově si polepšil na sedmou příčku.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador

Článek

Osmadvacetiletý Contador patří k největším hvězdám pelotonu, na kontě má už tři triumfy z Tour de France, jeden ze španělské Vuelty a jeden z Gira. I když má starosti s dopingovým skandálem a až během léta se dozví verdikt sportovní arbitráže CAS, zda přece jen nebude dodatečně potrestán za loňský nález zakázaného clenbuterolu, na Giro si přijel pro celkové vítězství a dnes k němu vykročil.

"Plán nám vyšel, i když jsem si říkal, jestli to klapne, protože závod byl dost pomalý. Ale chtěli jsme to zkusit," řekl Contador. "Nemusím vyhrávat každou etapu, hlavně musím dojíždět s nejlepšími. Zatím se cítím fajn a nohy mi šlapou. Bylo to důležité vítězství a tady na sopce i trochu zvláštní. Je to mytické místo, budou to krásné fotky," dodal.

Při druhém dnešním stoupání na Etnu se opřel do pedálů 6,7 km před cílem ve výšce 1890 metrů a kilometr a půl před páskou setřásl i posledního rivala Josého Rujana z Venezuely. Spolu s Kreuzigrem byli ve skupině pronásledovatelů ještě další italští favorité Stefano Garzelli a Vincenzo Nibali.

Český jezdec přitom přiznal, že se dnes poprvé na Giru necítil ideálně. "Trošku mě mrzí, že ujel Contador, ale ukázal, že je z nás nejlepší. Když nastoupil, věděl jsem, že nemám na to, abych s ním jel. Bylo dobré, že jsem v tu chvíli zůstal v klidu a nenechal se vyprovokovat jako Scarponi, který to ve finále zaplatil," uvedl Kreuziger na svém webu.

Postupně se však rozjel a necelé tři kilometry před cílem dokonce nastoupil. "Škoda, že jsem tam neudělal větší díru, ale i tak jsem ukázal, že umím útočit, a když pominu Contadora, tak jsem do cíle přijel s těmi nejlepšími. Musím být spokojený, utvrdil jsem se jen v tom, že na to tady mám," dodal lídr kazašské stáje Astana.

Contador má díky dvacetisekundové bonifikaci za svůj první letošní vavřín náskok v průběžném pořadí už 59 vteřin, Kreuziger je sedmý a má manko 1:41 minuty. V pondělí je na Giru volný den, peloton se ještě dnes večer letecky přesune do Pescary. Úterní desátá etapa bude po prvních těžkých kopcích Gira znovu rovinatější.

"Už se těším na den volna, který po těch hodně dlouhých a těžkých etapách přijde vhod. A na Dolomity si hodně věřím," vzhlížel Kreuziger k dalším těžkým etapám.

Druhý český účastník spurtér František Raboň si prožil další horskou etapu a dojel v závěru pole. Průběžně už domestik stáje HTC Highroad ztrácí přes hodinu.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 9. etapa: Messina - Etna (169 km):
1. Contador (Šp.) 4:54:09, 2. Rujano (Ven.) -3, 3. Garzelli, 4. Nibali (oba It.), 5. Kreuziger (ČR), 6. Arroyo (Šp.), 7. Sivcov (Běl.) všichni -50, 8. Anton (Šp.) -59, 9. Gadret, 10. Dupont (oba Fr.) oba -1:07, ...182. Raboň (ČR) -26:35.
Průběžné pořadí: 1. Contador 33:03:51, 2. Sivcov -59, 3. Le Mével (Fr.) -1:19, 4. Nibali -1:21, 5. Scarponi (It.) -1:28, 6. Arroyo -1:37, 7. Kreuziger -1:41, 8. Serpa (Kol.) -1:47, 9. Cataldo, 10. Carrara (oba It.) oba -2:21, ...161. Raboň -1:11:45.

Reklama

Související témata: