Hlavní obsah

Kreuziger: Bílý dres mě těší, ale není to hlavní cíl

První den volna na Giru d’Italia český cyklista kazašské formace Astana Roman Kreuziger přivítal. „Těch dosavadních devět etap bylo hodně dlouhých a nervózních, takže jsem si potřeboval odpočinout. Ani jsem nešel na kolo,“ prozradil sedmý muž průběžné klasifikace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Jak jste volno strávil?

Vstával jsem až v jedenáct, potřeboval jsem se dospat. Po nedělní etapě na Etnu jsme letěli do Pescary a ještě nás čekalo asi 60 kilometrů autem na hotel. Do postele jsem se dostal až před jednou hodinou. Když jsem se vzbudil, dal jsem si lehkou snídani a pak jsem dělal rozhovor pro Eurosport. K obědu jsem měl jen zeleninový salát a pár plátků šunky. Byl jsem na masáži, zašel jsem za mechaniky. Spíš jsem relaxoval, ty nejtěžší etapy teprve přijdou.

Cyklisté se většinou i při volnu jdou na chvíli projet. Proč jste kolo vynechal?

Bylo ošklivo, pršelo, foukal silný vítr. Od týmu jsme nic nakázáno neměli, každý podle svých pocitů. Někteří kluci jeli na ergometru, já jsem kolo vysadil úplně. Možná budu v úterní etapě trpět, ale snad se zase rychle rozjedu. Přišlo mi lepší odpočívat.

V desáté etapě poprvé obléknete bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka Gira. Co pro vás znamená?

Letos je to poslední rok, kdy o něj můžu bojovat. Těší mě, že v něm pojedu, ale určitě to pro mě není hlavní cíl.

Tím je co? Umístění na pódiu?

Jedu takový závod poprvé jako opravdový kapitán a zatím si to užívám. Dokázal jsem si, že můžu bojovat s nejlepšími. Uvidí se, jak to zvládnu v Dolomitech. Od pátku do neděle nás čekají tři těžké etapy. Člověk nesmí mít chvíli krizi, jinak za to šeredně zaplatí.

Co říkáte na lídra Contadora? Je o třídu lepší než zbytek pelotonu?

V etapě na Etnu byl. Ale je to jeden a nikdo nemůže dopředu tvrdit, že má Giro vyhrané. Adeptů na prvenství je pořád víc.

Kdo tedy?

Ti, o kterých jsem mluvil před startem: Kromě Contadora považuju za největší soupeře Nibaliho, Scarponiho a nemůžeme odepisovat ani Meňšova s Rodriguezem.

Reklama