Hlavní obsah

Kreuziger: Na Giru jsem nepodcenil jediný den a věřím, že budu ještě lepší

Místo toho, aby si osmý muž průběžné klasifikace Gira Roman Kreuziger po víkendovém pekle během dne volna odpočinul, znovu makal. Cyklista stáje Astana nic neponechal náhodě a šel si v pondělí projet přes dvanáct kilometrů dlouhou horskou časovku, kterou závodníci pojedou dnes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Přišlo vám volno vhod?

Po té těžké neděli ho určitě každý přivítal. Ale stejně jsme byli dvě hodiny na kole. Tu časovku si bylo třeba vyzkoušet.

Co jste ještě zvládl?

V neděli večer jsem usnul někdy o půlnoci a vstával jsem až ve tři čtvrtě na jedenáct. Potřeboval jsem se dospat. Po časovce jsem dával rozhovory, točili jsme nějaká videa pro Specialized, na jejichž kolech jezdíme. Navečer jsem byl na masáži, mezi tím jsem to ještě na chvíli zalomil do postele. Nic mimořádného.

Zatím poslední etapa na Gardeccii byla pekelně těžká. Neříkal jste si, že vás chtějí organizátoři zničit?

Asi chtěli zjistit, kam až se dá zajít... Ještě štěstí, že převážnou část etapy bylo dobré počasí. Každý toho měl plné zuby, ale já si asi už párkrát v životě hrábnul na dno víc. I když jsem se tady úplně vypnul na posledním kiláku, tak jinak jsem se cítil dobře.

Profil úterní časovky nahání celkem hrůzu. Je opravdu tak těžká?

Docela dost. Ten kopec je hodně prudký. Hlavně půjde o to si dobře rozvrhnout síly. Původně jsem myslel, že si ji projedeme dvakrát, ale jednou to bohatě stačilo a radši jsme místo toho jeli po rovině.

Kdo je největší favorit časovky?

Určitě Contador, možná Rujano. Ale ten by mohl něco ztratit v té technice. Pak Scarponi, Garzelli. Záleží, jak to komu sedne.

S čím budete spokojen vy?

Nejsem schopen odhadovat umístění. Ale chci si po dojezdu říct, že jsem na trati nechal všechno a nic jsem nemohl udělat líp. To zatím můžu říct o každém dni na Giru. Nemám jeden den, kdy bych si pak zpětně říkal, že jsem mohl něco udělat jinak. Pokaždé jsem jel nadoraz.

Může horská časovka něco rozhodnout?

Měla by napovědět, ale ještě je tam pár těžkých etap a poslední den další časovka. A jak už jsme se na Giru přesvědčili, každý den může někomu sednout. Třeba Španěl Anton v sobotu vyhrál etapu na Monte Zoncolan a v neděli koupil osm minut.

S čím vzhlížíte k poslednímu týdnu Gira?

Podle toho, jak jsem se cítil v neděli, věřím, že se dokážu zlepšit. Vím, že zezadu se na mě taky tlačí další závodníci, ale já chci výš. I když to nebude jednoduché.

Reklama