Hlavní obsah

Kreuziger klesl na Giru na deváté místo po etapě s bizarním finišem

Cyklista Roman Kreuziger klesl po 17. etapě Gira d'Italia v průběžném pořadí z osmé na devátou pozici. Odsunul ho Bělorus Konstantin Sivcov, který dnes ujel se skupinou uprchlíků a polepšil si z dvanáctého místa na páté.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger (vpravo) s největší hvězdou Astany Kazachem Vinokurovem.

Článek

V čele závodu k žádným změnám nedošlo. Dál vede s téměř pětiminutovým náskokem Španěl Alberto Contador, na kterého Kreuziger stále ztrácí téměř deset minut. Český jezdec také nadále drží bílý trikot nejlepšího jezdce do 25 let.

Etapa dlouhá 230 km, během které peloton překonal 1883 metrů vysoký průsmyk Passo Tonale, vyvrcholila kontroverzním sprintem čtveřice nejrychlejších uprchlíků. Cílem projel jako první úřadující italský šampion Giovanni Visconti, ale následně mu rozhodčí prvenství vzali, protože odstrčil mladého krajana Diega Ulissiho, který ho natlačil k bariéře. Vítězem byl vyhlášen jednadvacetiletý Ulissi, druhý skončil Španěl Pablo Lastras a na třetí místo jury odsunula Viscontiho.

"To je neuvěřitelné! Křičel jsem na Ulissiho desetkrát," stěžoval si v cíli Visconti na to, že mu soupeř křížil cestu. "Málem jsem upadl. Kdybych si nepomohl rukama, narazil by mě na bariéru. Je ještě mladý, ale už má špatné manýry," zlobil se.

Ulissi se hájil, že nic špatného neudělal. "Byl jsem vpředu a jenom jsem spurtoval. Soustředil jsem se na svou jízdu, když v tom jsem ucítil, jak se mě někdo snaží odstrčit. Ale já jel rovně, nikoho jsem neblokoval," tvrdil. "Zasloužil jsem si vyhrát, protože jsem jel chytře. Schválně jsem v úniku moc nepracoval, takže jsem ušetřil síly na spurt, který jinak není mojí silnou zbraní," řekl Ulissi.

S "ruční" intervencí nesouhlasil ani sportovní ředitel Viscontiho týmu Farnese Vini Luca Scinto, podle kterého si však zasloužili potrestat oba aktéři incidentu. "Měli je diskvalifikovat, vyhrát měl Lastras," uvedl.

Peloton, který ztrácel na původně šestnáctičlennou skupinu jezdců v jednu chvíli až 7:45 minuty, dorazil s mankem 2:59. Kreuziger projel cílem na 24. příčce.

Pokles o jedno místo v celkové klasifikaci ho nijak zvlášť nemrzel. "Jsem v klidu. Myslím si, že lidi, co dnes byli vpředu, to v příštích dnech zaplatí," uvedl český jezdec na svém webu. "Ta skupina odjela po hodině a čtvrt, nedalo se to uhlídat. Předtím jsem to dvakrát zkoušel já se Španělem Arroyem ve skupince asi patnácti lidí, ale nenechali nás. Sivcov nikoho moc nevzrušoval. Sice se teď zase dostal do desítky, ale já pořád věřím, že rozhodne hlavně sobota a neděle," prohlásil lídr stáje Astana.

Čtvrteční 18. etapa z Morbegna do San Pellegrino Terme měří 151 km a zahrnuje jedno stoupání do výšky 1060 m. Závod vyvrcholí nedělní časovkou v Miláně, kterou se dnes pořadatelé rozhodli zkrátit o pět a půl kilometru na 26 km, protože město ve stejný den potřebuje policisty na zajištění obecních voleb.

Giro d'Italia, cyklistický závod - 17. etapa Feltre - Tirano (230 km):
1. Ulissi (It.) 5:31:51, 2. Lastras (Šp.), 3. Visconti (It.) oba stejný čas, 4. Bakelants (Belg.) -4, 5. Taborre (It.), 6. Vorganov (Rus.), 7. Dupont (Fr.), 8. Hernández (Šp.), 9. Kiserlovski (Chorv.) všichni -8, 10. Sivcov (Běl.) -10, ...24. Kreuziger (ČR) -2:59.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 68:18:27, 2. Scarponi -4:58, 3. Nibali (oba It.) -5:45, 4. Gadret (Fr.) -7:35, 5. Sivcov -9:12, 6. Rujano (Ven.) -9:18, 7. Nieve (Šp.) -9:22, 8. Meňšov -9:38, 9. Kreuziger -9:47, 10. Rodríguez (Šp.) -10:25.

Reklama