Hlavní obsah

Arbitrážní soud s Contadorem bude možná až po Tour de France

Slyšení cyklisty Alberta Contadora před arbitrážním soudem pro sport (CAS) kvůli podezření z dopingu bude podle jeho mluvčího odloženo. Případ se měl v Lausanne projednávat 6.-8. června. Odklad pro osmadvacetiletého Španěla znamená, že by bez ohledu na pozdější verdikt mohl jet Tour de France, kterou loni potřetí vyhrál.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador

Článek

Contador, který po 17. etapě vede Giro d'Italia, měl pozitivní test na clenbuterol na loňské Tour. Španělský svaz ovšem akceptoval cyklistovo vysvětlení, že test byl pozitivní kvůli kontaminovanému masu. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a Světová antidopingová agentura (WADA) se ale proti rozhodnutí Španělů odvolaly. Do doby, než CAS toto odvolání vyřeší, má Contador povoleno závodit, i proto může startovat na Giru.

Původně měl tříčlenný soud oznámila verdikt do dvou týdnů po Contadorově slyšení, což by mu v případě kladného výsledku umožnilo startovat na Tour, která začíná 2. července. "Jedno je jisté - data 6., 7. a 8. června nejsou pro slyšení použitelná," řekl serveru cyclingnews.com Contadorův mluvčí Jacinto Vidarte. "Není jasné, zda vůbec slyšení proběhne ještě před Tour de France," dodal Vidarte.

Neprozradil, zda se datum bude měnit na přání Contadorova obhájce, nebo z jiného důvodu. "V příštím týdnu se sejdeme, abychom se předběžně dohodli na termínech slyšení," uvedl Vidarte. Podle právního poradce španělského cyklistického svazu Luise Sanze se slyšení neuskuteční dříve než v polovině července a může být dokonce odloženo až na září.

Právníci Contadora, jenž je považovaný za jednoho z nejlepších jezdců historie a je jedním z pěti závodníků, kteří mají titul z Tour, Gira i Vuelty, měli do pátku dodat CAS podklady pro Španělovu obhajobu. Po videokonferenci s šéfem komise, která bude o Contadorově osudu rozhodovat, izraelským právníkem Efraimem Barakem, však byla tato lhůta prodloužena.

Contador by se v případě odložení slyšení nebo jeho příznivého výsledku Tour rád zúčastnil. Pokud ovšem rozhodne arbitráž v jeho neprospěch, hrozí mu dvouletý trest a odebrání loňského triumfu na Tour a všech výsledků, jichž dosáhl od února.

Reklama

Související témata: