Hlavní obsah

Kreuziger dojel v předposlední etapě Gira desátý a udržel bílý trikot

SESTRIERE

Předposlední dvacátou etapu Gira d'Italia s cílem v lyžařském středisku Sestriere vyhrál po úniku Bělorus Vasilij Kirijenka. Roman Kreuziger měl na trati problémy, ale ukázal bojovné srdce a nakonec dojel desátý se ztrátou 6:16 minuty. Celkově zůstal sedmý a udržel také bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, na který útočil Nizozemec Steven Kruijswijk. První je dál Španěl Alberto Contador.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger (vpravo) se s největší hvězdou Astany Kazachem Vinokurovem sejde až na březnovém závodě Paříž-Nice.

Článek

Kreuziger odpadl ze skupiny favoritů při stoupání na 2178 metrů vysoký průsmyk Colle delle Finestre necelých 40 km před cílem. V následném sjezdu pak jízdou na hranici rizika ztrátu stahoval a postupně se osamocen dokázal na Contadora a spol. dotáhnout, přestože Kruijswijk se snažil ve skupině udávat tempo, aby odmazal ztrátu 2:36, kterou měl před sobotní etapou na bílý trikot.

Český lídr stáje Astana si pak příliš neodpočinul a táhl skupinu, aby dojela další uprchlíky, kteří na něj útočili v celkové klasifikaci. Venezuelan José Rujano a Španěl Joaquín Rodríguez, kteří dojeli druhý a třetí, ho sice přeskočili, své dosavadní postavení před Kreuzigrem ale neudrželi Bělorus Konstantin Sivcov a Španěl Mike Nieve.

V samém závěru při výjezdu do cíle ve výšce 2035 metrů znovu lehce odpadl, ale už příliš neztratil.

Kirijenka si po třech letech dojel pro druhé vítězství na Giru s velkým náskokem 4:43. Triumf věnoval tragicky zesnulému kolegovi z týmu Movistar Španělovi Xavieru Tondóvi, kterého v pondělí usmrtila vrata od garáže. "Chtěli jsme Xaviho uctít tím, že se nám povede dobrý závod. Po tom, co se mu stalo, pro mě bylo těžké pokračovat. Když jsem dojížděl do cíle, raději jsem si nasadil brýle, aby nebylo vidět moje slzy. Mám ohromnou radost," uvedl Kirijenka.

Vedoucí Contador v poslední etapě nechce riskovat

Nejlepší trojice celkového pořadí dojela společně, takže Contador dál vede o 5:18 před Italem Michelem Scarponim. Další domácí jezdec Vincenzo Nibali ztrácí před závěrečnou časovkou v Miláně 6:14.

"Vítězství je blíž a blíž, mám z toho velkou radost," prohlásil Contador, který vyhrál Giro už v roce 2008. "Byla to hodně dlouhá a náročná etapa s únikem, který přišel hodně brzo, takže můj tým se hodně nadřel. Chtěl jsme se udržet Scarponiho a Nibaliho, být připraven na finiš a případně na ně něco získat," řekl trojnásobný šampión Tour de France, jemuž se povedlo zvýšit náskok na Nibaliho. "Zítra si budu dávat pozor, abych nespadl, nebudu nic riskovat. Chci si to užít."

Kreuziger, jenž projel cílem 18 sekund po Contadorovi, zaostává za lídrem závodu o 10:38. Na stupně vítězů mu schází 4:24 minuty.

Giro d'Italia, cyklistický závod - 20. etapa Verbania - Sestriere (242 km):
1. Kirijenka (Běl.) 6:17:03, 2. Rujano (Ven.) -4:43, 3. Rodríguez (Šp.) -4:50, 4. Betancourt (Kol.) -5:31, 5. Gadret (Fr.) -5:54, 6. Scarponi (It.), 7. Kruijswijk (Niz.), 8. Contador (Šp.), 9. Meňšov (Rus.) všichni -5:58, 10. Kreuziger (ČR) -6:16.
Průběžné pořadí: 1. Contador 83:34:25, 2. Scarponi -5:18, 3. Nibali (It.) -6:14, 4. Gadret -7:49, 5. Rodríguez -9:27, 6. Rujano -10:23, 7. Kreuziger -10:38, 8. Meňšov -10:51, 9. Kruijswijk -12:56, 10. Nieve (Šp.) -12:57.

Reklama