Hlavní obsah

Štybar: Dres mistra mě láká, tým by měl radost

Poprvé se postaví na start českého mistrovství na silnici už ne jen jako ortodoxní cyklokrosař. Zdeněk Štybar nastoupí coby člen silniční stáje Quick Step jak do dnešní časovky v Šumperku, tak do nedělního závodu s hromadným startem v Olomouci.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zdeněk Štybar

Článek

V neděli jste dokončil na 45. místě těžký etapový závod Kolem Švýcarska. Co vám dal?

Byl to první etapák tohoto kalibru, který jsem v životě jel. Bral jsem ho jako velkou zkušenost. Zase mě to posunulo o kus dál v mé silničářské kariéře. Když jsme vloni někde jeli na rovině padesátkou, sotva jsem tam visel. Teď jsme jeli padesát a přišlo mi, že skoro stojíme... Nebo jsem jel poprvé v životě ve sjezdu přes sto kilometrů v hodině. V první chvíli jsem si myslel, že se mi rozbil počítač...

Jak jste na tom se silami?

V pondělí a úterý jsem byl přichcíplej, ale teď už se cítím líp. V úterý jsem si dal volno bez kola a odpoledne jsem hlídal neteř Amálku, kterou během roku často nevidím, protože žiju v Belgii. Bylo to krásné odreagování.

Dáváte si v časovce velké šance?

Jel jsem časovku na mistráku snad jako junior a to jsem byl o tisícinu druhý. Beru to tak, že budu zase sedět na časovkářském kole a uvidím, co z toho vzejde. Letos jsem jel dva prology a jednu časovku, tohle bude čtvrtá. Nejsem vyloženě časovkář.

Co říkáte na těžký profil trati?

Jedou se dva okruhy a na každém je pomalu pět kilometrů do kopce. Záleží, jak to komu sedne. Já ani nestudoval soupeře. Jediné, co vím, že nejede Franta Raboň, který by byl největším favoritem. Pro mě to bude jediný těžší trénink tohoto týdne před nedělním silničním závodem.

Tam máte větší ambice?

Je to strašně těžký okruh a doufám, že rozhodne aktuální forma na úkor taktiky. Docela by se mi líbilo nosit mistrovský dres. I v týmu by byli nadšeni. V Quick Stepu si toho váží. Už na Švýcarsku si mě často dobírali, jestli přijedu s dresem šampióna. Tak uvidíme.

Reklama