Hlavní obsah

Sáblíková s Benčíkem obhájili tituly v silničním závodě cyklistů

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková a Petr Benčík obhájili národní tituly na společném šampionátu České republiky a Slovenska v silničním závodě cyklistů s hromadným startem, který se dnes jel v okolí Svatého Kopečku v Olomouci. Sáblíková podobně jako v časovce triumfovala s velkým náskokem před Martinou Růžičkovou, mezi muži protnul cílovou pásku jako první Slovák Peter Sagan, druhý ve spurtu pětičlenné skupiny dojel Benčík.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková během cyklistického MMCŘ v časovce

Článek

Trojnásobná medailistka z her ve Vancouveru zkompletovala double i přesto, že se naplnily její obavy z paralelního závodu s muži. Ženy se na desetikilometrový okruh s členitým profilem vydaly jen čtyři minuty po nich a už v třetím kole pohltil mužský balík ženský peloton: zrovna ve chvíli, kdy vpředu s minutovým náskokem šlapaly do pedálů Sáblíková, Růžičková a Jarmila Machačová.

Zbytek startovního pole využil situace a v závětří rychlejší cyklistů únik vedoucí trojky brzy zlikvidoval. "Tohle nebyl fér závod. Holky, co měly více než minutovou ztrátu, najednou přilítly s balíkem, a kdybychom si toho nevšimli, ani by Martina nevěděla, že je předjely," hřímal po závodu navzdory vítězství trenér Sáblíkové Petr Novák.

Jeho svěřenkyni však ani okolnosti dnes zastavit nemohly. Sáblíková byla v polovině závodu i u druhého úniku šestičlenné skupiny, z níž se dvě kola před cílem oddělila a už jen zvyšovala náskok. Druhá Růžičková dojela s více než dvouminutovým mankem. "Martina má tak skvělou formu, že i na mistrovství světa se může cyklistický svět ještě hodně divit," řekla vicemistryně.

Reklama