Hlavní obsah

Dopingová hříšnice Pechsteinová napodobí Sáblíkovou, chystá se závodit na kole

Pětinásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Němka Claudia Pechsteinová se chce představit na letních olympijských hrách příští rok v Londýně jako cyklistka. Má tak podobné ambice jako její kamarádka a zároveň soupeřka z ledového oválu Martina Sáblíková, která si na nedávném silničním mistrovství republiky dokonce již vyjela nominaci na letošní světový šampionát v Kodani.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Claudia Pechsteinová.

Článek

"Mým cílem jsou olympijské hry v Londýně v roce 2012, kde bych mohla startovat jako cyklistka," řekla devětatřicetiletá Pechsteinová magazínu Sport Bild. Na rozdíl od Sáblíkové se ale chce prosadit na dráze: na červencovém mistrovství Německa hodlá startovat ve stíhačce a ve sprintu nebo v závodu na 500 metrů s pevným startem.

Nejúspěšnější německá olympionička všech dob ale nemá jistotu, že dostane povolení na britských ostrovech startovat, neboť se nad ní stále vznáší dopingový stín. Po světovém šampionátu 2009 jí Mezinárodní bruslařské unie (ISU) zastavila na dva roky činnost kvůli dopingu a podle pravidel by neměl mít sportovec následně možnost představit se na dvou po sobě jdoucích olympiádách.

Pechsteinová chyběla již na zimních hrách loni ve Vancouveru, obvinění z dopingu ovšem i nadále odmítá. "Toto pravidlo se mě netýká, protože jsem nikdy nedopovala. Můj trest byl justičním omylem na základě jediného ukazatele, jímž byl zvýšený počet retikulocytů (nezralých forem červených krvinek). Tyto hodnoty ale způsobilo mé lékařsky doložené onemocnění krve," připomněla Pechsteinová.

Nikdy neměla pozitivní dopingový nález, ale ISU ji potrestala kvůli podezřelým výsledkům krevních testů. "Chci si vynahradit hry ve Vancouveru, o něž jsem byla okradena," prohlásila Pechsteinová, která se po vypršení trestu již stihla vrátit na ovály na březnovém mistrovství světa v Inzellu. Vybojovala tam dvě bronzové medaile - v závodu na 5000 metrů a v týmové soutěži.

Reklama

Související témata: