Hlavní obsah

Kreuziger před startem Tour: Když jsem přežil Giro, nic mě nezaskočí

Jan KrůtaPrávo

Roman Kreuziger je od středy ve Francii. Cyklista kazašské formace Astana cestoval na sobotní start 98. ročníku Tour de France dost komplikovaně. Zrušili mu přímý spoj z Itálie, tak nakonec do Nantes letěl z Milána přes Barcelonu. „Jednoduché věci nejsou pro mě,“ komentoval to s úsměvem jediný Čech na letošní Tour.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger (vpravo) bude na Tour krýt záda největší hvězdě Kazachu Vinokurovovi.

Článek

Tour pojedete už počtvrté v kariéře. Bude v něčem jiná než ty předchozí?

Dosud jsem Tour pokaždé měl jako hlavní závod sezóny, jel jsem ho na pořadí. Teď máme hlavního lídra Vinokurova a moje role se bude odvíjet od toho, jak se budu cítit po nějakých pěti úvodních etapách.

A jak se cítíte teď?

Testy výkonnosti dopadly hodně slušně. Po Giru jsem si v rámci možností odpočinul a poslední dva týdny jsem tvrdě trénoval. Byl jsem ve vysoké nadmořské výšce. Nejdřív v Livignu a pak s týmem na společném soustředění ve Svatém Mořici. Cítím se dobře, ale jsem měsíc bez závodů, takže nemám žádnou konfrontaci.

Bavili jste se na soustředění s Vinokurovem o vaší roli?

Řešili jsme to. Ví, že já s Tiralongem můžeme být z Gira trošku unavení. Ale věří, že se během deseti dnů rozjedeme a budeme mu v horách k ruce.

Kdyby se Vinokurovovi třeba něco stalo, jste připraven převzít pozici lídra?

Určitě jo, ale věřím, že se mu nic nestane. Taky by záleželo, jak na tom budu. Od týmu mám poměrně volnou ruku. Kapitánem je Vino a v první řadě mu chci pomoci v horách. Taky se může stát, že na tom budu dobře a na pořadí pojedeme oba dva.

Vinokurov se na Tour loučí s kariérou. Má na dobré umístění?

Je v hodně dobré kondici. Jeho plán je rozloučit se v Paříži s fanoušky z pódia. To znamená být do tří, mít nějaký dres nebo vyhrát soutěž týmů. Ta je pro Astanu hodně důležitá.

Kdo je podle vás největší favorit?

Stoprocentně Contador. Vyhrál přesvědčivě Giro a musí se s ním počítat. I proto, že jeho velký rival Andy Schleck se zatím letos nikde moc neukázal. Na nedávném závodě Kolem Švýcarska zrovna brilantně nevypadal. Pak jsou tu lidi jako Evans, Gesink a další. Špička je široká dost, necháme se překvapit.

Láká vás bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka? Už jste ho letos získal na Giru...

Těžko se o tom dopředu mluví. Už někdy před dvěma lety jsem říkal, že v roce 2011 bych o něj na Tour chtěl bojovat. Ale nejdřív musím zjistit, jak na tom jsem v porovnání s ostatními.

A co vysněné etapové vítězství, na které v závodě Grand Tour stále čekáte?

To je velké lákadlo. Když se to povede na Tour, má to vždycky ještě větší váhu.

Bude letošní Tour jedna z nejtěžších za poslední roky?

Když jsem přežil letošní Giro, tak už mě nemůže nic překvapit... Prvních deset dnů bude tradičně hodně nervózních, jsou tam asi dva dojezdy na krátký kopec. To těžké přijde až během druhého týdne v Pyrenejích. A poslední týden je hodně náročný. Bude to určitě jedna z těžších Tour.

Reklama