Hlavní obsah

Hincapie šestnáctým startem na Tour vyrovnal Zoetemelkův rekord

LA ROCHE-SUR-YON

Americký cyklista George Hincapie v sobotu odstartoval do své šestnácté Tour de France, čímž vyrovnal historický rekord Nizozemce Joopa Zoetemelka. Dlouholetý pomocník Lance Armstronga přiznal, že byl kvůli tomu před začátkem letošní Tour nervóznější než jindy.

Foto: Laurent cipriani, ČTK/AP

Cyklista George Hincapie

Článek

"Těmi všemi řečmi o rekordu jste mě, chlapi, docela znervózněli. To už jsem hodně dlouho nezažil," řekl novinářům na tiskové konferenci svého týmu BMC den před startem závodu Hincapie, jenž ve středu oslaví 38. narozeniny.

Rodák z newyorské čtvrti Queens sice vyhrál na Tour čtyři etapy, tu nejslavnější zřejmě před šesti lety v Pyrenejích, přesto je považován spíše za muže v pozadí. Jako jediný byl u všech sedmi Armstrongových triumfů na Tour a nyní si připsal další rekordní zápis.

"Je to pocta. Když jsem se stal profesionálem, doufal jsem, že to vydržím třeba deset let a zúčastním se pár Tour de France. A teď jsem tady o osmnáct let a šestnáct Tour později, něco takového jsem si opravdu nedokázal představit," řekl trojnásobný americký šampion.

Pomáhat bude Evansovi

Nyní bude jeho cílem opět pomáhat, tentokrát Australanu Cadelu Evansovi, dvojnásobnému korunnímu princi Tour. "Kdyby se mi ale podařilo být v úniku a vyhrát etapu, to by bylo neuvěřitelné," uvedl Hincapie, jenž podle televizní stanice CBS řekl federálním vyšetřovatelům, že spolu s Armstrongem bral zakázané látky.

Hincapie debutoval na Tour v roce 1996 a závod nedokončil, což se mu stalo poprvé a naposledy. To jediné jeho bilanci trochu kazí, neboť Zoetemelk pokaždé na Tour dojel do cíle, nehledě na to, že v roce 1980 vyhrál. "Bylo to tvrdé. Tak strašně jsem se bál, že spadnu, že jsem opravdu spadl a skončil jsem s osmi stehy na hlavě," vrátil se Hincapie o 15 let zpátky.

Až se definitivně rozloučí s cyklistikou, jeho nejkrásnější vzpomínka na Tour nebude mít nic společného s kolem. "Nejlepší na tom všem bylo setkání s mou manželkou v Paříži," připomněl Hincapie, jenž se s francouzskou modelkou Melanií seznámil, když asistovala u slavnostního předávání trikotů na Tour 2003. "Máme spolu dvě nádherné děti, takže Tour de France hodně dlužím," dodal nyní už šestnáctinásobný účastník nejslavnějšího závodu světa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články