Hlavní obsah

Spurtér Cavendish si připsal šestnáctý etapový triumf na Tour

CAP FRÉHEL

Pátou etapu Tour de France vyhrál ve spurtu britský cyklista Mark Cavendish, jenž si tak na tomto slavném závodu připsal už šestnáctý triumf. Roman Kreuziger ve středu dojel na 16. místě a celkově je jednapadesátý. Žlutý trikot udržel norský mistr světa Thor Hushovd.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vítězné gesto Marka Cavendishe v cíli páté etapy Tour de France.

Článek

Rovinatou etapu dlouhou 164,5 kilometru poznamenalo hned několik kolizí. Z Tour odstoupil Slovinec Janez Brajkovič, který po těžkém pádu dlouho ležel bez hnutí na kraji silnice a posléze ho pořadatelé odvezli na vyšetření do nemocnice.

Spadl také obhájce prvenství Alberto Contador, ten se ale za pomoci svých týmových kolegů do pelotonu záhy vrátil na novém kole. Větší smůlu měl vyhlášený belgický spurtér Tom Boonen, jenž po marné stíhací jízdě nabral více než třináctiminutovou ztrátu.

V čele dlouho jela čtyřčlenná skupina, která si vypracovala náskok až pět a půl minuty, ale 45 km před cílem ji peloton dostihl. Potom to zkusili ještě Francouzi Jérémy Roy a Thomas Voeckler, ale ani oni nebyli úspěšní.

O prvenství tak rozhodl až závěrečný spurt v Cap Fréhel, kde si Cavendish šestnáctým vítězstvím na Tour spravil náladu po dosavadních nepovedených závěrech letošních etap. Za ním na dalších místech dojeli Belgičan Philippe Gilbert a José Joaquín Rojas ze Španělska.

Tour de France - 5. etapa: Carhaix - Cap Fréhel (164,5 km)
1. Cavendish (Brit.) 3:38:32, 2. Gilbert (Belg.), 3. Rojas (Šp.), 4. Gallopin (Fr.), 5. Thomas (Brit.), 6. Greipel (Něm.), 7. Hinault, 8. Bonnet (oba Fr.), 9. Oss (It.), 10. Hushovd (Nor.), ...16. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Hushovd 17:36:57, 2. Evans (Austr.) -1, 3. F. Schleck (Luc.) -4, 4. Millar (Brit.) -8, 5. Klöden (Něm.), 6. Wiggins (Brit.) oba -10, 7. Thomas, 8. Boasson Hagen (Nor.), 9. Fuglsang (Dán.), 10. A. Schleck (Luc.) všichni -12, ...39. Contador (Šp.) -1:42, 51. Kreuziger -2:29.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články