Hlavní obsah

Nejdelší etapu Tour vyhrál v dešti Boasson Hagen, Kreuziger si polepšil

LISIEUX

I po nejdelší etapě letošní Tour de France uhájil žlutý trikot lídra norský cyklista Thor Hushovd. Nejvíce sil v hromadném finiši měl po 226,5 kilometrech jeho krajan Edvald Boasson Hagen, úřadující mistr světa Hushovd dospurtoval na třetím místě a v čele Tour zůstal čtvrtý den za sebou.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Thor Hushovd zůstává ve žlutém trikotu pro lídra Tour de France

Článek

Jezdci ve čtvrteční etapě z Dinanu do Lisieux bojovali s nepříznivým počasím, už tak nejdelší úsek letošního závodu jim navíc ztěžoval déšť a silný vítr. Smutným hrdinou etapy se stal italský outsider Adriano Malori, jenž strávil přes 200 kilometrů v úniku, ale necelé tři kilometry před cílem ho peloton dostihl.

O vítězi se tak na kluzké silnici rozhodlo v hromadném spurtu, v němž měl nejvíce sil Boasson Hagen a oslavil první triumf na Tour v kariéře. "To je neuvěřitelné. Vyhrál jsem poprvé etapu na Tour, zrovna když tu byli mí rodiče," radoval se Nor, jenž v závěru vytěžil maximum z práce svého kolegy z týmu Sky Gerainta Thomase. Na druhém místě skončil Australan Matthew Goss.

Kreuziger se vrátil do první padesátky

Jediný český účastník Tour Roman Kreuziger dojel v pelotonu na 42. pozici a v průběžném pořadí se už dostal do první padesátky, patří mu 47. místo. "Nejdelší etapa byla hlavně dost vlhká. Chvíli padaly i kroupy, bylo to dost nepříjemné, ale pro všechny stejné. Člověk na tom mokru musí víc dávat pozor, ale zas se to nedá přehánět, aby ho všichni 'nezmastili'," uvedl na svém webu.

Ve zvlněném závěru si Kreuziger věřil na lepší výsledek. "Ten závěr mě trošku mrzí. Najel jsem tam dost zezadu, přitom dojezd byl takovej, že se tam dalo něco vymyslet. Bohužel to dnes nevyšlo, ale nic se neděje. Ještě bude spousta možností, kdy se můžu ukázat. Důležité bylo, že jsme noc neztratili a nikdo nespadl," dodal člen stáje Astana.

V šedesátičlenném hlavním poli nechyběl nikdo z favoritů s výjimkou Američana Leviho Leipheimera, jemuž pět kilometrů před cílem podklouzlo kolo na bílé čáře. Zkušený cyklista ztratil po pádu minutu a jeho tým Radioshack si tak mohl zapsat další špatný den po středě, kdy přišel o služby zraněného Slovince Janeze Brajkoviče.

Po nejdelší etapě následuje v pátek druhý nejdelší úsek letošní Tour z Le Mans do Chateauroux. Rozhodnout by se vzhledem k rovinatému terénu mělo po 218 km opět až v závěru.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 6. etapa: Dinan - Lisieux (226,5 km):
1.Boasson Hagen (Nor.) 5:13:37 hod., 2. Goss (Austr.), 3. Hushovd (Nor.), 4. Feillu (Fr.), 5. Rojas (Šp.), 6. Vichot (Fr.), 7. Gilbert (Belg.), 8. Ciolek (Něm.), 9. Marcato (It.), 10. Jeannesson (Fr.), ...42. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Hushovd 22:50:34, 2. Evans (Austr.) -1, 3. F. Schleck (Luc.) -4, 4. Millar (Brit.) -8, 5. Klöden (Něm.), 6. Wiggins (Brit.) oba -10, 7. Thomas (Brit.), 8. Boasson Hagen, 9. Fuglsang (Dán.), 10. A. Schleck (Luc.) všichni -12, ...34. Contador (Šp.) -1:42, 47. Kreuziger -2:29.

Reklama