Hlavní obsah

Na Tour se padalo vždycky. Ale letos je to extrém

PRAHA

Den volna přivítali snad všichni účastníci 98. ročníku Tour de France jako smilování. Cyklisté si většinou lízali rány, protože pádů i nebezpečných zranění zatím bylo víc než dost. A řada favoritů bojuje místo v horách na nemocničním lůžku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

O těžké karamboly není na slavné Tour nouze.

Článek

Třeba Kazach Vinokurov, který si po hrozivém pádu do lesa v nedělní etapě při osmdesátikilometrové rychlosti zlomil stehenní kost. „Nešlo s tím dělat vůbec nic. I tohle prostě k našemu sportu patří,“ řekl jeho stájový kolega Dimitrij Fofonov.

Vinokurov byl ještě v neděli večer převezen soukromým letadlem na speciální kliniku do Paříže, kde se v noci podrobil operaci. „Je to pro mě strašné zklamání, ale mohlo to dopadnout mnohem hůř,“ věděl Vinokurov, který se chtěl na Tour loučit s kariérou.

Lídr Astany Alexandr Vinokurov v péči týmových kolegů a lékařů po hrozivém pádu na Tour de France.foto: Reuters/Stefano Rellandini

„Jak ho znám, takhle nebude chtít odejít,“ uvedl bývalý český reprezentant Tomáš Konečný, který s Vinokurovem jezdil v německé stáji T-Mobile. „Podle mě si to ještě rozmyslí. Nevím, jestli se po tak těžkém zranění vrátí na Tour, aby tam mohl bojovat o nejvyšší příčky, ale příští rok je olympiáda a tam se podle mě bude chtít rozloučit. Je to bojovník, na jednorázový závod se připraví,“ dodal Konečný.

Nakonec to potvrdil i sám Kazach. „Uvidím, jestli mi doktoři ještě dovolí jezdit, ale takhle jsem si konec nepředstavoval,“ uvedl 37letý lídr Astany. „A na zbytek Tour se prostě mrknu v televizi. Doufám, že kluci vyhrají minimálně jednu etapu,“ prozradil.

Padá se i vpředu

Co je příčinou tolika pádů na Tour? „Těžko říct, ale za poslední roky je to extrém,“ přiznal Roman Kreuziger, který na Tour startuje počtvrté. „Padalo se vždycky, ale ne tolik. Říká se, že se tomu dá předejít, když jedete vpředu, ale není to tak. V neděli lehli lidi na čele, a když jsem dvakrát spadl já, pokaždé jsem byl v první čtyřicítce. Prostě to chce štěstí,“ myslí si jediný Čech v pelotonu letošního ročníku.

Johnny Hoogerland vyletěl mimo silnici přímo na ostnatý drát. Takhle dopadl...foto: Reuters

„Taky je to dáno tím obrovským tlakem. Týmy a sponzoři chtějí uspět pouze na Tour a tomu podřizují úplně všechno. Závodníci jako van den Broeck se chystají jen na tenhle závod, jinak o nich za celý rok pomalu neslyšíte. Musí uspět zrovna tady. Těch lidí je ale daleko víc, proto ta nervozita,“ myslí si Konečný.

Právě van den Broeck, lídr belgické stáje Omega Pharma-Lotto, skončil v neděli po pádu na stejném místě jako Vinokurov. Zlomil si tři žebra, lopatku a má problémy s plícemi. Tři dny bude na jednotce intenzivní péče na pozorování.

„Je to ta nejzvláštnější trasa, kterou jsem tady na Tour poznal. Věřím, že už to konečně bude cyklistický závod, protože doteď jsme z toho získali dojem, že organizátoři vybírali ty nejhorší silnice,“ řekl Švýcar Fabian Cancellara ze stáje Leopard-Trek, který je považován za nepsaného mluvčího pelotonu.

Reklama