Hlavní obsah

Kreuziger v dešti šetřil síly. Teď čeká cyklisty na Tour pyrenejské peklo

PAŘÍŽ/PRAHA

Žádná slunná Francie, jak bývá v červenci na Tour zvykem, ale spíš počasí, že by psa nevyhnal. V dešti a nějakých osmnácti stupních šlapali cyklisté část středeční etapy. Roman Kreuziger si tohle po dvou pádech zrovna moc neužívá, a tak se v rámci možností snažil šetřit síly na hory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger chce na Tour vyhrát etapu.

Článek

„Nemá cenu se gumovat, když už mám ztrátu. Nejedu na pořadí a neřeším, jestli budu mít v cíli v Paříži ztrátu hodinu nebo tři. Já tady chci vyhrát nějakou z etap a na to potřebuju hodně sil,“ řekl Kreuziger, který včera ztratil přes 5 minut. „Vystoupil jsem si asi třináct kilometrů před cílem. Věděl jsem, že to bude etapa pro sprintery, kde nemám šanci, takže jsem ten závěr jel v klidu,“ popsal český jezdec Astany.

Zápěstí levé ruky, které má naražené ze dvou pádů, má stále zabandážované. „Ten stahovací obvaz v dešti samozřejmě promokne, ale nijak to nevadí. Déšť není příjemný pro nikoho. Lilo hlavně na začátku a pak posledních patnáct kilometrů. Měl jsem takovou pláštěnkovou vestu, ale po sedmdesáti kilometrech jsem ji sundal,“ prozradil Kreuziger po etapě, kterou ve spurtu ovládl Mark Cavendish a získal už 18. vavřín při svém čtvrtém startu na Tour.

Cítil se lépe

Čecha těšilo aspoň to, že se s naraženou rukou cítil zase o něco líp. „V tomhle směru dělám malé pokroky. Jen si obzvlášť v tom dešti musím dávat pozor. Člověk má větší strach, je opatrnější,“ přiznal. „Sluníčko nás asi nemá rádo,“ komentoval počasí Švýcar Fabian Cancellara. „Viděl někdo z vás posledních deset kilometrů etapy? Já ne,“ žertoval na twitteru třetí v průběžném pořadí, Australan Cadel Evans.

Ve čtvrtek čeká na peloton pyrenejské peklo s cílem na kopci v Luz Ardiden v nadmořské výšce 1715 metrů, kde se naposledy jelo v roce 2003. Kromě toho cyklisté budou muset zdolat i legendární Tourmalet (2115 m) a před ním ještě jedno stoupání na prémii první kategorie.

Reklama