Hlavní obsah

Při rozhovoru s Vinokurovem jsme málem brečeli, přiznává Kreuziger

PRAHA

Spal do tři čtvrtě na jedenáct, což už se mu dlouho nepoštěstilo. Pak se šel na hodinu a půl projet na kole a snažil se hlavně relaxovat. Český cyklista stáje Astana Roman Kreuziger během druhého dne volna na Tour de France také spřádal plány na vysněné etapové vítězství. "Reálné jsou podle mě jen dvě etapy: úterní a středeční," říká v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Proteam - Astana.com.

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Co jste ještě během volna stihl?

Stanice Eurosport, která je partnerem týmu, natáčela další díl pořadu Inside Astana. Byli u našeho lídra Vinokurova, který už je pro propuštění z nemocnice doma v Monaku. Na druhé straně jsme byli my v našem hotelu a vedli jsme takový videorozhovor.

Vinokurov musel po operaci zlomené stehenní kosti odstoupit. Co vám říkal?

V první řadě byl ten rozhovor překvapením pro nás všechny. Nevěděli jsme, že se tohle chystá. Chvilku mluvil s každým z nás a hlavně ten začátek byl hodně emotivní. Málem došlo i na slzy.

Co říkal vám?

Že jsem měl smůlu, když jsem na Tourmaletu nedojel do první skupiny, ale ať bojuju dál. Věří, že tu etapu vyhrajeme.

A vyhrajete?

Reálné jsou podle mě jen dvě etapy: úterní a středeční. Další dvě jsou extrémně těžké, v nich to favorité odjet nenechají. Pokud chtějí urvat lídra Voecklera, budou muset jet od začátku na doraz. Nic jiného jim nezbývá.

Je potřeba s Voecklerem počítat?

O tom žádná. Je to Francouz, má žlutý dres a ten mu dává den ode dne větší sílu. V Pyrenejích byl jeden z nejsilnějších a nebude jednoduché ho utrhnout. Podle mě bude Tour napínavá až do sobotní časovky.

Jste s naraženou rukou dostatečně silný?

Jeden den dokážu jet nadoraz. Hlavu na to mám nachystanou. Ruka není ani lepší ani horší, je to pořád stejné. Proto jsem ani nešel na další rentgen. Nemá to cenu. Prostě chci dojet Tour, a i kdyby zjistili, že je v zápěstí nějaká kůstka zlomená, nezabalil bych to. Strašně mě láká ta nádherná atmosféra v cíli, to je pro mě hnací motor. A pořád věřím, že mi jedna etapa vyjde.

Co se k tomu musí sejít?

Hlavně štěstí, abyste skočili do toho správného úniku. No a silné nohy. Bez toho člověk nemá šanci. I proto jsem závěry posledních etap vypouštěl. Potřeboval jsem nabrat sílu a tu ruku namáhat co možná nejmíň.

Roman Kreuziger (vpravo) s největší hvězdou Astany Kazachem Vinokurovemfoto: romankreuziger.com

Nemáte obavy z horšího počasí?

Trošku se ochladilo a podle předpovědi se žádná vedra čekat nedají. Dokonce hlásí sněžení ve výšce nad 2000 metrů. To mi přijde docela divný, ale třeba to tak hrozné nebude.

Není pro vás demotivující, když jste v pořadí na jiných příčkách, než býváte zvyklý?

To je realita. Spadl jsem, pak nám odstoupil lídr a museli jsme všechny ambice přehodnotit. Na ty nejlepší po pádech nemám, takže jediná možnost, jak něco zajet, je vyhrát etapu. A z týmu mi řekli, ať se šetřím, že je zbytečné se šponovat v dojezdech, když mám ztrátu.

V jakém rozpoložení je tým Astana?

Snažíme se vzájemně držet morálně nahoře, protože to, co se stalo Vinovi, bylo hodně nepříjemné. Ale něco podobného postihlo i spoustu dalších týmů. Někteří lídři odstoupili, jiní vypadli z pořadí. Možná budou chtít aspoň vyhrát etapu, čímž je to pro mě ještě těžší, ale budu se rvát. Strašně to vítězství chci.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články