Hlavní obsah

Schleckové utahují smyčku kolem Voecklera, chtějí ho dostat ještě před sobotní časovkou

MODANE VALFRÉJUS

Cyklisté na Tour de France v pátek opět vystoupají do slavného průsmyku Col du Galibier, kde končila čtvrteční etapa a dá se očekávat, že dosavadní lídr závodu Thomas Voeckler odevzdá žlutý trikot. Zřejmě do rukou bratří Schlecků, kteří kolem něho utahují smyčku a chtěli by ho předstihnout ještě před sobotní časovkou v Grenoblu.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Thomas Voeckler si ve čtvrtek udržel žlutý trikot jen silou vůle.

Článek

Andy Schleck ztrácí na Francouze už jen 15 sekund a jeho bratr na třetím místě celkového pořadí 1 minutu a 8 vteřin. První ze sourozenců mohl Voecklera dostat už ve čtvrteční 18. etapě, kdy v šedesátikilometrovém sólovém úniku ukrajoval sekundu po sekundě jeho náskok. Jen nezměrná vůle a bojovnost sympatického domácího lídra tomu zabránila. A v cíli zcela vyčerpaný uhájil průběžné prvenství.

Největší favorit závodu Španěl Alberto Contador nezachytil nástup Schlecků a na sedmém místě ztrácí na Voecklera téměř pět minut.

Lucemburčan Andy Schleck ztrácí na lídra Tour už jen 15 sekund.foto: Reuters/Pascal Rossignol

Páteční 19. etapa měří jen 109 km, ale je zase nesmírně náročná. Peloton čeká opět legendární vrchol Col du Galibier, ale i těžké závěrečné stoupání do  L'Alpe d'Huez. Nejvyšší bod trasy leží ve výšce 2556 metrů nad mořem.

Kreuziger na 112. místě

Český cyklista Roman Kreuziger je v celkovém pořadí na 112. místě se ztrátou přes dvě a půl hodiny. Ani ve čtvrtek s nejlepšími krok neudržel. „Do úniku jsem se nedostal, protože jsem se na to necítil. Od začátku se mi nejelo dobře a po etapě toho mám plné zuby. Byl to strašně těžký den. Už první kopec se jel svižně a ve druhém se začalo závodit. Tam jsem ze skupiny favoritů odpadl,“ popsal své trápení jediný český zástupce na Tour.

Průběžné pořadí Tour de France po 18. etapách:
1. Voeckler 79:34:06, 2. A. Schleck -15, 3. F. Schleck -1:08, 4. Evans -1:12, 5. Cunego, 6. Basso oba -3:46, 7. Contador -4:44, 8. S. Sánchez (oba Šp.) -5:20, 9. Danielson -7:08, 10. Peraud (Fr.) -9:27, ...112. Kreuziger -2:31:38.

Tour de France 2011 - 19. etapafoto: ČTK

Reklama

Související témata: