Hlavní obsah

Dánsko je na Martinu moc rovné, posteskl si kouč Novák

Olympijská a světová rychlobruslařská šampiónka Martina Sáblíková po dvou zlatých medailích z domácího cyklistického mistrovství zase obula boty s dlouhými noži. V Inzellu, kde v březnu triumfovala na světovém šampionátu, oživuje v těchto dnech svoji excelentní techniku. „Tohle soustředění na ledě je pro zpestření, na cyklistický světový šampionát v Dánsku se dobře připravíme,“ prozradil pro Právo a Sport.cz trenér Petr Novák.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Martina Sáblíková na trati závodu žen na 110 km.

Článek

Co je cílem probíhajícího soustředění na oválu v Inzellu?

V podstatě je to zpestření letní přípravy. Letos jsme se hodně věnovali kolu. Oproti minulým sezónám jsme změnili přípravu. Stranou šly tentokrát i kolečkové brusle. Jindy jsme na nich v této době už měli najeto kolem tisíce kilometrů, letos to jsou asi dvě stovky. Z toho vyplývá, že si toho ani na ledě nemůžeme teď moc dovolit. Proto se snažíme oživit techniku a koordinaci pohybu. Tady se toho stejně moc natrénovat nedá.

Led je špatný?

To ne, ale je tady strašně moc lidí. Na oválu se jich pohybuje i kolem sto třiceti. V Inzellu je asi pětatřicet Rusů, pětadvacet Poláků, dále velké skupiny Nizozemců, Italů, ale také Litevců a samozřejmě Němců. Nás je tu osm. Pořád musíme být ve střehu, aby se nic nestalo. V Inzellu jsme do příští soboty, pak se opět vrátíme ke kolu. Speciální příprava na ledě přijde na řadu po zářijovém cyklistickém šampionátu v Dánsku.

Není to riskantní, vzhledem k rychlobruslařské sezóně?

Chtěli jsme uspět v domácím cyklistickém šampionátu a probojovat se na ten světový. Tam se pojede o olympijský Londýn...

Toužíte hodně po letní olympiádě?

Já bych to nenazval touhou... Prostě to chceme zkusit. Ještě tam ani zdaleka nejsme. Po návratu z Inzellu se musíme hodně věnovat nabírání síly. Ta nám teď chybí. Uvidíme, co z toho všeho vzejde.

Trénuje Martina Sáblíková v Inzellu i na kole?

Zatím ne, protože tu hrozně lilo. Jezdíme akorát z penziónu na ovál, což jsou nějaké tři kilometry, a pak samozřejmě zpátky. Čas na kolo znovu přijde. A po Dánsku, ať to dopadne jakkoliv, začneme tvrdě makat na bruslích, protože hned v listopadu nás čekají tři závody Světového poháru.

Vrátím se ještě ke kolu. Máte nějaké informace o tratích v Dánsku?

Studuji dostupné informace. Bude to hodně na rovině, což není nejlepší. Dánsko je pro Martinu moc rovné, ona je spíš do kopců. Pojedu se tam nejspíš podívat, abychom mohli konkrétně vymyslet, jak jet. Neznám ani, jak vypadá ženský peloton, kdo všechno pojede. Když to vyjde v Dánsku, je šance i v Londýně, protože tam bude také rovnější trať. Ale fakt to pro nás není alfa a omega, jsme hlavně rychlobruslaři. Tohle buď vyjde, nebo ne. Pro úspěch uděláme jako vždycky maximum, ale nic neslibujeme. Nemá smysl si dělat nějaká velká očekávání. Martina nemá na kole co ztratit, to není její hlavní sport. Tím je a bude rychlobruslení.

Reklama