Hlavní obsah

Pan nepostradatelný. Hincapie pomohl na Tour už podeváté k vítězství

GRENOBLE

George Hincapie pomohl na Tour de France už podeváté svému týmovému spolujezdci k celkovému prvenství. Osmatřicetiletý americký cyklista spolupracoval s krajanem Lancem Armstrongem při všech jeho sedmi triumfech, v roce 2007 byl v týmu s Albertem Contadorem a letos s Cadelem Evansem, který si má v neděli dojet do Paříže také pro triumf.

Foto: Laurent cipriani, ČTK/AP

George Hincapie

Článek

"Tour de France je pořádně nebezpečný a stresující závod. Ale já mám spoustu zkušeností a vím, jak je důležité správně se pohybovat v pelotonu, neztrácet cenné sekundy v pádech a nechybět v zásadních únicích. Měl jsem za úkol toho využít v Cadelův prospěch," citovala Hincapieho agentura AP po sobotní časovce v Grenoblu, která dvojnásobnému korunnímu princi Tour Evansovi prakticky zajistila konečný triumf.

Hincapie jede Tour pošestnácté, čímž vyrovnal historický rekord Nizozemce Joopa Zoetemelka. Kromě své premiérové účasti náročný závod pokaždé dokončil. Letos jede v barvách BMC Racing Teamu a před závěrečnou etapou do Paříže mu patří 56. místo.

Jeden z nejlepších pomocníků

Sám uznal, že Tour nemůže vyhrát, ale netrápí ho to. "Vím o sobě, že jsem jedním z nejlepších pomocníků na světě, a s tím jsem naprosto spokojený," uvedl.

Rodák z newyorské čtvrti Queens vyhrál na Tour de France jedinou etapu, před šesti lety zvítězil v Pyrenejích. Zda na Tour za rok přidá i další start, zatím neví.

Podle televizní stanice CBS letos Hincapie řekl federálním vyšetřovatelům, že spolu s Armstrongem bral zakázané látky. Sám cyklista na to reagoval prohlášením, že s televizí nikdy nemluvil, další komentáře odmítl.

Reklama