Hlavní obsah

Kreuziger po Tour: Vinou zranění to pro mě byl smolný a hodně složitý závod

Jan KrůtaPrávo

Pro českého cyklistu Romana Kreuzigera byla až do letoška Tour hlavním startem sezóny. V předchozích letech skončil na nejslavnějším závodě světa dvanáctý a dvakrát devátý. Letos jel poprvé v kariéře Giro a obsadil tam výborné šesté místo. Na Tour chtěl vyhrát etapu, ale nevyšlo mu to. I kvůli zraněnému zápěstí, se kterým absolvoval víc než dvě třetiny závodu.

Foto: Proteam - Astana.com.

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Jaká pro vás byla letošní Tour?

Hodně smolná. Spadnout třikrát hned v prvním týdnu, to není zrovna málo. Byl to nejsložitější závod Grand Tour, který jsem kdy absolvoval. Hlavně kvůli tomu zranění.

Limitovalo vás naražené zápěstí hodně?

Já se na to nechci vymlouvat. Prostě jsem si s ním něco udělal a nemá cenu říkat, jak by to vypadalo, kdybych neupadl. Na kdyby se ve sportu nehraje. Tour je za mnou a jediné, co mě může těšit, je, že jsem dojel do Paříže.

Půjdete s rukou ještě někam na vyšetření?

Hned po návratu z Tour jedu do Mladé Boleslavi za doktorem Soukupem, se kterým nějakou dobu spolupracuju. Konzultovali jsme spolu to zranění i během závodu.

Co vám řekl?

Že záleží na subjektivních pocitech a že se musím rozhodnout sám. Ale oba víme, že je potřeba udělat zevrubné vyšetření. Proto jdu v úterý na magnetickou rezonanci.

Jak byste zhodnotil Tour z hlediska vaší stáje Astana?

Měli jsme lídra Vinokurova, který spadl, musel závod zabalit a tím pádem se všechno změnilo. Museli jsme dost improvizovat. Poslední týden jsme byli hodně aktivní, nechyběli jsme skoro v žádném úniku. Bohužel se nepodařilo vyhrát někomu etapu, to je škoda.

Co říkáte na své výkony?

Po těch pádech bylo jasné, že na celkové pořadí nejedu. Chtěl jsem se pokusit o etapové vítězství, což bohužel nevyšlo. Ale svět tímhle závodem nekončí.

Jste hodně unavený?

Ve finále jsem trpěl trochu jinak, než když jedu závod na celkovou klasifikaci. Nejsem zničenej jako jindy, protože jsem si mohl dovolit závěry etap vypouštět.

Bylo náročné absolvovat přetěžké Giro a prakticky měsíc po něm jet Tour?

Jednoduché to určitě není. Varianta Giro, Tour je těžší, než když jedete Tour a Vueltu. Ale nechci se do toho nějak zamotávat. Prostě jsem měl takový program a hotovo.

Na Contadorovi se těžké Giro taky podepsalo…

Ale taky měl hodně pádů, bolelo ho koleno. Kdyby nepadal, tak si myslím, že by tady bojoval o prvenství. Celkově to byla taková zvláštní Tour. Vypadla řada favoritů, čímž nechci snižovat vítězství Evanse. Jel vyrovnaně v horách, podal skvělý výkon v sobotní časovce. A přeju to i týmu BMC kvůli tomu, že v jeho dresu jeli Tour moji dva velcí kamarádi: Santaromita a Quinziato.

Jak dlouho budete odpočívat?

Všechno bude záležet na tom, jak dopadne vyšetření ruky. Pokud neodhalí žádnou zlomeninu, chtěl bych jet v sobotu jednorázovku Clásica San Sebastian. Ten závod mám rád, předloni jsem tam skončil druhý. A pak bude určitě volno. V září bych ještě měl jet dva závody v Kanadě a tím pro mě skončí sezóna. S mistrovstvím světa nepočítám.

Reklama