Hlavní obsah

Austrálie oslavuje Evansův triumf na Tour. Státní svátek ale nebude

MELBOURNE

Austrálie nadšeně oslavila první triumf svého cyklisty na Tour de France, ale státní svátek na počest úspěchu Cadela Evanse nevyhlásí. Návrh, s kterým přišel poslanec Ed Husic, premiérka Julia Gillardová zamítla.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Australský cyklista Cadel Evans oslavuje před pařížským Vítězným obloukem triumf v 98. ročníku Tour de France.

Článek

S Evansem mluvila ještě před začátkem poslední etapy a žertovala s ním, že kvůli němu poklesne australská ekonomika. "Říkala jsem mu, že výkonnosti naší země zrovna neprospěl, protože všichni sledují v noci závod a chodí do práce nevyspalí. Ujišťoval mě, že to bude v pořádku. Lidem to prý zvedne morálku a budou se v práci o to víc snažit," uvedla premiérka.

"Státní svátek vyhlásit nemůžu, ale souhlasím s Cadelem, že budeme přistupovat k našim všedním úkolům radostně díky tomu, že slavíme jeho vítězství," prohlásila Gillardová.

Milník australského sportu

Australské raníky dělí svou pozornost mezi Evanse, který je ve čtyřiatřiceti letech vůbec nejstarším vítězem Tour od konce druhé světové války, a tragické události v Oslu a na ostrově Utöya. Výpravné titulní strany nadepisují "Král Evans" či "Tour de šampión".

Vítězství v nejslavnějším etapovém závodě připodobňují noviny k triumfu své země v jachtařském Americkém poháru v roce 1983, kdy po 132 letech australská loď porazila posádku Spojených států. "Je to historický den a důležité datum v dějinách australské cyklistiky a sportu vůbec," řekl olympijský vítěz v dráhové cyklistice z roku 1984 Mike Turtur.

Na letošní, podle expertů "nejčistší" Tour za poslední léta prý navíc Australan poslal do světa jasný vzkaz. "Vybojoval si to díky svému elánu, obrovské odvaze a odhodlání dokázat světu, že lze vyhrát největší závod čistě. Poslal jasný vzkaz těm idiotům, kteří místo ježdění dopují," uvedl Turtur.

Reklama