Hlavní obsah

Před Kulhavého výkony klobouk dolů, ocenil mistra Evropy Svorada

Pouze slova uznání má bývalý přední cyklista Ján Svorada pro současné výkony Jaroslava Kulhavého, který v neděli na Slovensku obhájil titul evropského šampiona v závodě horských kol a má na dosah i celkové prvenství ve Světovém poháru. To si může zajistit během nadcházejícího víkendu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Ivana Roháčková

Vítězné gesto Jaroslava Kulhavého v cíli závodu ME horských kol na Slovensku.

Článek

Kulhavý zaujal kromě obhajoby zlata také výtečným výkonem, jímž nedal soupeřům šanci pomýšlet na stupeň nejvyšší. "Věděli jsme, že Jarda patří k favoritům. Že to ale dokázal obhájit a porazil v přímém souboji Juliena Absalona, za to určitě klobouk dolů," řekl dnes novinářům Svorada. "Věřím jen, že se mu stejně dobře pojede i o víkendu v Novém Městě na Moravě," doplnil Svorada, který je ředitelem víkendového podniku.

Šestadvacetiletý lídr Světového poháru má navíc podle Svorady pro závody horských kol ideální předpoklady. "Má ideální bikerskou postavu, je vytrénovaný, nemá na sobě gram tuku navíc. A je také skvělý technik, což je samozřejmě velké plus," popsal Svorada Kulhavého hlavní přednosti.

"Myslím si, že dospěl jak fyzicky, tak i psychicky po tom období, které měl při přechodu do kategorie do 23 let a kdy se mu až tak dobře nevedlo. Dokázal se zorientovat v elitní kategorii a už v posledních dvou až třech letech jsme byli svědky toho, jak jeho výkonnost stoupala," dodal Svorada.

Loňské výsledky tuto stoupající tendenci už jen podpořily. "A letos je to světová jednička, takže doufám, že se mu třeba takhle povede i příští rok na olympiádě," přál Svorada špičkovému bikerovi úspěch na hrách v Londýně.

Podle jeho odhadu hraje Kulhavému do karet i to, že si u soupeřů vydobyl výbornými výsledky velký respekt. "Když jsem ho viděl v posledních závodech, počínal si opravdu bezchybně. A už si nejspíš dobře uvědomuje, že jsou to jeho soupeři, kdo jde do závodu s očekáváním, co právě on předvede, že on on bude dělat ten závod," konstatoval Svorada.

S výhledem k londýnské olympiádě se neobává ani toho, jak Kulhavý svými výsledky v této sezoně výrazně vyčnívá nad ostatními. "Já se domnívám, že to má v hlavě srovnané. Dokáže si dobře odpočinout po sezoně, která je hodně náročná, a zvládne se na to znovu skvěle připravit," věřil Svorada.

Reklama