Hlavní obsah

VIDEO: Hrdina Tour Evans dorazil do Austrálie. Vítaly ho tisíce fandů

PRAHA

Datum 24. července 2011 nikdy nezapomene, v ten den se stal cyklista Cadel Evans nesmrtelným, vyhrál nejslavnější a nejprestižnější závod planety - Tour de France. Austrálie našla svého hrdinu, nikdo z této země ještě neslavil triumf na pařížském bulváru Champs-Élysées. Před pár hodinami se obletovaný bohatýr vrátil domů, v Melbourne jej vítal desetitisícový dav. To vše na počest cyklistického krále Evanse.

Foto: Mal Fairclough, ČTK/AP

Dojatý Cadel Evans mezi svými krajany v Melbourne.

Článek

Na úvod projel na kole ve žlutém vítězném dresu symbolicky 250 metrů, po trase na Náměstí federace, kde ho zdravil dav nadšených příznivců.

„Fantastické a skvělé, dnes nikdo nešel do práce ani do školy, ne? Je mi ctí, že tu mohu být s vámi, byla to úžasná jízda,“ smál se neustále australský hrdina, který zažil i pocit, na který dlouho čekal. Poprvé od výhry se setkal se svou matkou.

„Je vždy příjemné přijet domů a obejmout se s mámou,“ přiznal čtyřiatřicetiletý Evans, který tráví na cestách většinou deset měsíců v roce. Než nyní dorazil do rodné země, vychutnával si výhru ve svém domě ve Švýcarsku, kde mu dělala společnost manželka Chiara a pes Molly.

Australský cyklista Cadel Evans oslavuje před pařížským Vítězným obloukem triumf v 98. ročníku Tour de France.foto: Reuters/Pascal Rossignol

„Když jsem začínal na kole v roce 1991, nemyslel jsem si, že bych si kdy dovedl představit něco takového,“ přiznal Evans, který považuje letošní Tour de France za nejlepší část svého života. „Jsem hrdý. Vše se sešlo, jsem šťastný, že jsem přivezl žlutý trikot do Austrálie, že mohu dát něco zpět těm, kteří mě podporovali.“

Po triumfu v Paříži se Evans nestačil divit, jaké přízně se mu dostalo od svých krajanů. „Když jedete Tour de France, soustředíte se každý den na závod, někdy zapomenete, že existuje dvacet miliónů lidí doma, kteří vám fandí,“ přiznal se muž, který na pár hodin zase zbláznil protinožce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články