Hlavní obsah

Bikový král Kulhavý: Teď chci duhový dres mistra světa

Stal se prvním Čechem, který vyhrál celkově Světový pohár v cross country horských kol. Jaroslav Kulhavý ovládl s obrovským přehledem předposlední díl seriálu v Novém Městě na Moravě a svého největšího rivala Švýcara Schurtera doslova uštval. Už nemůže být předstižen, za týden může jet do italského Val di Sole na výlet.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jaroslav Kulhavý teď touží po duhovém trikotu mistra světa.

Článek

Zaslouží tenhle úspěch velkou oslavu?

No nevím, ještě mě čekají důležité závody. Možná se budu moct najíst, ale s pitím to přehánět nebudu. Hlavně je neděle, všichni jdou do zítra práce, a abych někde seděl sám, to nemá smysl...

Měl jste to takhle vymyšlené? Ujet ze začátku všem...

Jo, nechtěl jsem na nic čekat. Taktika vyšla dokonale. Ale nebylo to jednoduché. Neskutečně mě bolely nohy. Naštěstí mě diváci hnali v kopcích tak, že jsem si to pomalu ani neuvědomoval. Jejich podpora byla neskutečná.

Vedl jste od prvního kola, jak těžké bylo udržet koncentraci?

Hodně. Ale já se snažil tolik neriskovat a jel ty sjezdy pod svojí hranici, takže jsem to ohlídal vcelku dobře. Jen jednou mi to trochu sklouzlo.

Kdy jste začal věřit ve vítězství? 

Někde na vršku, kdy už jsem jen sjížděl do cíle. Věděl jsem, že i kdybych měl defekt, tak už s tím kolem nějak do cíle doběhnu.

Cítíte se teď neporazitelný?

Určitě ne. Momentálně možná jsem nejlepší, ale takoví už tu dřív byli jako třeba Francouz Absalon, nebo Španěl Hermida. Nejde to udržet celou dobu. Brzo mě někdo porazí, možná už příští závod, ale já doufám, že ty hlavní cíle jako mistrovství světa nebo za rok olympiáda vyjdou. Tam bych chtěl být neporazitelný.

Co pro vás znamená celkové vítězství ve Světovém poháru?

Zatím největší úspěch. Je to celoroční soutěž, člověk nesmí vypadnout celý rok z formy, není prostor pro to udělat chybu. Čtyři vyhrané závody za sezónu je něco neskutečného. Teď bych rád vyhrál ještě ten nejdůležitější: láká mě duhový dres mistra světa.

Jaké jste zaznamenal reakce od soupeřů? Přejí vám to nebo závidí?

Kluci mi blahopřáli a myslím, že to byly upřímné gratulace. Všichni už vyhlížejí hlavně mistrovství světa, které je za tři týdny. Asi počítali s tím, že to celkově vyhraju.

Pojedete do Itálie na finále Světového poháru?

Určitě, ale nebudu plýtvat silami, jako jsem to dělal teď. Pojedu ve skupině a zkusím něco vymyslet až na závěr.

Reklama