Hlavní obsah

Obr Chára propadl cyklistice. Na kole ale nezávodím, jde mi o dobrý pocit, tvrdí

Michal OsobaPrávo

Jeho postavu nešlo v pelotonu subtilních cyklistů přehlédnout. Dva metry a šest centimetrů vysoký obránce Zdeno Chára, jenž letos dovedl hokejisty Bostonu Bruins k triumfu ve Stanley Cupu, se jako vášnivý cyklista zúčastnil Velké ceny Hradce Králové. V hobby závodě skončil na pěkném čtrnáctém místě.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Slovenský hokejista Zdeno Chára se zúčastnil cyklistického závodu v Hradci Králové.

Článek

Jak jste se svým cyklistickým vystoupením spokojený?

Bylo to super, splnilo to svůj účel, perfektně jsem si zazávodil. Jen jsem měl obavy, jak se před startem spustila bouřka, na těch kostkách jsem si musel dávat pozor.

Kdy jste v sobě objevil lásku k cyklistice?

Poměrně brzy. Táta pracoval ve sportovní škole jako masér a jeden ze sportů, co měl na starosti, byla právě cyklistika. Začal mě brát na závody jako takového pomocníka, na kopcích jsem podával občerstvení cyklistům. A po jednom závodě byli chlapci tak hodní, že mi sestavili kolo a od té doby jsem začal jezdit.

Dřív jste stál na bruslích nebo jezdil na kole?

Hokej byl určitě dřív.

Kolik toho přes léto najezdíte?

Letos je toho minimálně. Sezóna byla hodně dlouhá, k tréninkovému režimu na kole jsem se dostal až asi před třemi čtyřmi týdny. Ale jindy v létě najezdím i dva až tři tisíce kilometrů.

Slovenský hokejista Zdeno Chára (uprostřed) se zúčastnil cyklistického závodu v Hradci Králové. foto: ČTK/Jakub Macháček

Dvakrát jste absolvoval i Tour de Beskydy, jak jste si v závodě vedl?

Já byl moc rád, že jsem si tu trasu mohl objet, byla velmi náročná a kopcovitá. Ale v cyklistice nezávodím, jezdím tréninkově, aby se mi nic nestalo a měl jsem dobrý pocit.

Projel jste si i části horských etap Tour de France, který kopec vám dal nejvíc zabrat?

Galibier je velmi náročný, Mont Ventoux, Alpe d´Huez… Všechny ty kopce mají něco charakteristického. Měl jsem radost, že jsem si to mohl vyzkoušet.

Jakou porci kilometrů zvládnete za den?

Záleží, co od toho tréninku čekám. Když chci vyjet kopce, stačí šedesát až sedmdesát kilometrů, po rovině někdy jedu až 150.

Kolik jste zvládl nejvíc na jeden zátah?

Na těch Beskydech to bylo přes 200.

Máte za sebou i nějaký nepříjemný pád?

Když jsem byl mladší a víc to prožíval, šel jsem do každé zatáčky a každého sjezdu naplno. Teď už si nemůžu dovolit, abych se zranil.

V Trenčíně si prý občas zatrénujete s tamní Duklou a bratry Saganovými…

Někdy se sejdeme na tréninku, ale já nemůžu chodit pravidelně každý den jako oni. Hokejové povinnosti mi zaberou dost času, ale když to jde, vyrazíme spolu.

Máte v současném profesionálním pelotonu svého oblíbence?

Teď nejvíc fandím našim bratrům Velitsovým a Peťovi Saganovi. Jsou to opravdu velké talenty a super chlapci. Těm držím palce. Dřív to byly takové ty legendy jako Indurain, Rominger, Chiappucci.

Jak složité je sehnat na vaši obrovitou postavu kolo?

V minulosti to problém byl, ale teď už je ta technika tak vymakaná, že s tím nemám starosti.

Dostanete na kolo i během sezóny?

Ne, to vůbec. Jen na rotopedu, ale že bych se dostal ven, to určitě ne.

Máte v NHL parťáka, s nímž byste se mohl o cyklistice zasvěceně bavit?

Jsou tam kluci, kteří se ježděním na kole baví. V minulosti to byl hlavně Curtis Leschishin, který tou cyklistikou žil, po skončení kariéry se dokonce dal na cyklistickou dráhu.

Který sport je na vrcholové úrovni náročnější? Hokej nebo cyklistika?

Každý má něco. I v hokeji se člověk hodně nadře, ale cyklistika sama o sobě je takový extrém, že na té vrcholové úrovni je to určitě větší dřina.

Myslíte, že kdybyste se věnoval cyklistice odmala, šla by vám tak dobře jako hokej?

To ne. Ty parametry nelžou, když má někdo přes dva metry, nemůže být aerodynamický, váha hraje v kopcích roli. Určitě by to nebylo na takové úrovni jako v hokeji.

Reklama

Související témata: