Hlavní obsah

Třetí etapu Vuelty vyhrál domácí veterán Lastras a vede

TOTANA

Třetí etapu cyklistické Vuelty vyhrál po sólovém úniku domácí Pablo Lastras. Pětatřicetiletý jezdec se díky třetímu triumfu v kariéře na nejvýznamnějším španělském závodu dostal do průběžného vedení.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Vítěz třetí etapy Vuelty Pablo Lastras

Článek

Madridský rodák Lastras si dojel pro vítězství díky tomu, že se zhruba deset kilometrů před cílem odpoutal od kolegů ze čtyřčlenné skupiny uprchlíků. V cílovém městě Totana měl po 163 km patnáctisekundový náskok před trojicí Sylvain Chavanel, Markel Irizar a Ruslan Pidgornyj. Peloton přivedl do cíle Nicolas Roche s odstupem 1:43 minuty.

V průběžném pořadí vede Lastras o 20 sekund před francouzským mistrem Chavanelem. Nový majitel červeného trikotu věnoval svůj triumf tragicky zemřelému kolegovi z týmu Movistar Xavieru Tondovi a vážně zraněnému spolujezdci Mauriciu Solerovi a také Belgičanu Wouteru Weylandtovi, jenž zahynul na Giru d'Italia.

"Bral jsem tuhle etapu jako jednodenní klasiku. Je mi jedno, jestli zítra ztratím 30 minut," naznačil Lastras, že možná nebude své vedení úpěnlivě hájit. "Bylo to učebnicové vítězství - útok přišel těsně před vrcholem posledního stoupání a potom jsem do toho ve sjezdu dal všechno, abych si vybudoval náskok," popsal svou taktiku.

Lastras celou svou kariéru strávil v jednom týmu, který se dřív jmenoval Banesto či Caisse d'Epargne. Na Vueltě triumfoval po devíti letech, v roce 2002 vyhrál dokonce dvě etapy. Rok předtím získal i etapový vavřín na Giru, v roce 2003 zase slavil dílčí triumf na Tour de France.

Na rozdíl ode dneška, kdy byly na trase jen mírné kopce, čeká v úterní čtvrté etapě první větší prověrka elitní vrchaře. Po 170 km se končí stoupáním první kategorie do lyžařského střediska Sierra Nevada.

I v další etapě tak nejspíš bude pokračovat trápení nejlepšího spurtéra současnosti Marka Cavendishe, jenž dnes odpadl z pelotonu 60 km před cílem a na vítěze ztratil více než 12 minut. "Jestli ten poslední kopec byl jen třetí kategorie, tak je jisté, že tahle Vuelta bude utrpení," napsal na Twitteru vítěz bodovací soutěže z letošní Tour de France.

K náročným kopcům se ve Španělsku přidávají i vysoké teploty přes 40 stupňů Celsia. "Pokud jste jako Mark z Ostrova Man, kde je v srpnu o dvacet stupňů méně než tady, je jasné, že budete trpět," uvedl sportovní ředitel Cavendishovy stáje HTC-Highroad Jens Zemke.

Vuelta, cyklistický závod - 3. etapa Petrer - Totana (163 km):
1. Lastras (Šp.) 3:58:00, 2. Sylvain Chavanel (Fr.), 3. Irizar (Šp.), 4. Pidgornyj (Ukr.) všichni -15, 5. Roche (Ir.), 6. Breschel (Dán.), 7. Agnoli, 8. Gavazzi, 9. Gasparotto (všichni It.), 10. Bakelants (Belg.) všichni -1:43.
Průběžné pořadí:
1. Lastras 8:25:59, 2. Sylvain Chavanel -20, 3. Irizar -1:08, 4. Pidgornyj -1:24, 5. Fuglsang (Dán.), 6. Monfort (Belg.) oba -1:55, 7. Nibali (It.), 8. Agnoli, 9. Capecchi (It.) všichni -1:59, 10. Sivcov (Běl.) -2:04.

Reklama