Hlavní obsah

Bikerka Škarnitzlová přemohla kritické roky a je zpátky

CHAMPERY

Před čtyřmi lety získala Jitka Škarnitzlová ve skotském Fort Williamu titul juniorské vicemistryně světa v cross country horských kol. Vypadalo to na slušně našlápnutou kariéru. Jenže zdravotní problémy ji místo toho poslaly na samé dno. Tři roky se trápila, vysvobození přichází až teď.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Ćeská bikerka Jitka Škarnitzlová na trati MS v Champery.

Článek

V červenci se stala mistryní republiky mezi ženami do 23 let a dnes skončila v souboji s absolutní světovou elitou na MS ve švýcarském Champéry třináctá. „Věřím, že se tímhle výsledkem definitivně vrátila mezi závodnice. Poslední tři roky nestály za nic, tohle ji určitě nakopne,“ uvedl reprezentační trenér Jan Slavíček.

„Kdyby mi na začátku roku někdo řekl, že na mistrovství světa pojedu o první desítku, nevěřila bych mu,“ přiznala jednadvacetiletá bikerka stáje Giant Cycling. „Sice to nakonec nevyšlo, ale zklamaná být určitě nemůžu,“ říkala Škarnitzlová, která na první desítku ztratila dvě minuty. „Jelo se mi dobře. Dávala jsem si pozor, abych neudělala zbytečnou chybu,“ dodala.

Sama věří, že jí tenhle výsledek pomůže zase zpátky mezi světovou špičku. „Doufám, že už jsem si to špatné vybrala. Můžou za to hlavně zdravotní problémy. Měla jsem zlomenou ruku, trable se štítnou žlázou, nabouranou imunitu a taky problémy s váhou,“ popisovala své peripetie jednadvacetiletá závodnice.

Teď chce zase pokukovat po vyšších příčkách. „Příští sezónu jsem posledním rokem v kategorii do třiadvaceti let a doufám, že budu v té desítce končit pravidelně,“ dodala po závodě, který suverénně vyhrála největší favoritka Julie Bressetová z Francie. Kometa letošní sezóny, vítězka celkové klasifikace Světového poháru mezi ženami, získala po středečním triumfu francouzské štafety už své druhé zlato na šampionátu.

MS v cross country, ženy do 23 let:
1. Bressetová (Fr.) 1:32:20, 2. Lastová (Brit.) +1:30, 3. Ferrandová-Prevotová (Fr.) +5:47, ... 13. Škarnitzlová +14:44, 23. Kalašová (obě ČR) +1 kolo.

Reklama