Hlavní obsah

Slavík před finále fourcrossu: Buď skončím na bedně, nebo v bedně

Fourcrossaři o trati mistrovství světa ve švýcarském Champéry moc dobře nemluví. Masakr, šílenost. Taková slova z jejich úst uslyšíte nejčastěji. Po kvalifikaci to u některých platilo dvojnásob. Tomáš Slavík ji coby obhájce titulu pokazil, ve velké rychlosti minul jednu branku. Musel s kolem sto metrů zpátky do kopce a byl předposlední.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Slavík (vpravo) kvalifikaci na MS pokazil

Článek

Co se stalo?

Jízda to byla parádní, jen jsem byl moc rychlej. Skočil jsem přímo do branky, úplně jsem ji zničil. Kdybych dojel do cíle, diskvalifikovali by mě. Jiná možnost nebyla.

Jak moc to přehodnotilo vaše plány na finále?

Docela dost... Chtěl jsem tu kvalifikaci zajet co nejlíp, abych měl nejlepší pozici na závod. A je to přesnej opak. Bude to o tom být chytrej, mít štěstí. Od první jízdy boj na krev. Buď budu na bedně nebo v bedně (smích). Prostě vražda...

Vloni jste nasadil laťku nejvýš, kam to šlo. Budete zklamán, když teď nevyhrajete?

Kdybych z téhle situace, v jaké jsem, vyhrál, zbláznil bych se z toho radostí. S bednou bych byl určitě maximálně spokojenej. Bude to boj.

Změnil vás rok v duhovém dresu mistra světa hodně?

Hlavně v tom, že mám lepší podmínky a lidi se na mě dívaj trošku jinak. Jsem čistej profesionál. Nemusím se koukat, jestli pojedu na tréninkový kemp nebo ne. Můžu si v tomhle směru víc vyskakovat.

Jak jste pokročil se školou?

Bylo to docela hektický. Dva dny po Světovém poháru v Leogangu jsem dělal státnice. Jsem bakalář. Dal jsem to všechno napoprvý. Teď mě čeká magisterské studium na kondičního trenéra na Masarykově univerzitě v Brně.

Zvládl jste to bez problémů nebo profesoři přimhouřili oko, když jde o mistra světa?

Oko přimhouřit mohli, ale nebylo potřeba. Zrovna měsíc před státnicema jsme měli každý víkend závody daleko od domova, ale učit jsem se musel. V den svěťáku jsem vstal ráno v šest, do deseti jsem se učil a pak jsem přepnul na závody.

Z čeho jste dělal státnice?

Lékařské vědy, sportovní trénink, výživa, psychologie a filozofie. Všechno ústně. K tomu bakalářskou práci Rozvoj silových a rychlostních schopností ve fourcrossu prostřednictvím fitness programu. Na škole mám specializaci fitness, tak jsem všechny ty poznatky dal dohromady. Mohla by to být taková dobrá příručka pro začínajícího fourcrossaře.

O závodnících ve fourcrossu se ví, že každý úspěch dokážou řádně oslavit. Držel jste se kvůli šampionátu zkrátka?

Hodně. Vím, že mi jde o dost a obhájit zlato chci jako nic víc na světě. Omezoval jsem se dost, dva měsíce jsem dost slušnej kluk (smích). I když po minulém svěťáku, který jsem vyhrál, jsme si lehce dali. Šéf týmu měl padesátiny. Na druhou stranu jsme sprinteři, ne vytrvalci. Pár piv tě nezabije, pokud se neodstraníš takovým způsobem, že jsi tři dny na mrtvolu...

Ví se o váš, že rád rybaříte. Byl jste teď někde relaxovat s prutem?

Jednu výpravu jsem zvládl. Byli jsme na Pálavě na Nových Mlýnech. A skoro jsem si udělal osobák, vytáhl jsem sedmnáctikilového kapra. Rekord mám osmnáct a půl kila.

Co jste s ním udělal?

Pustil, stejně jako ty ostatní.

Reklama