Hlavní obsah

Šampión Kulhavý: Ještě vyhrát olympiádu a můžu skončit

Jaroslav Kulhavý je králem světového cross country. Celý příští rok bude díky triumfu ve švýcarském Champéry oblékat duhový dres mistra světa. „Tím se mi splnil sen. Ještě vyhrát příští rok olympiádu a pomalu můžu končit,“ říkal s úsměvem český biker krátce po svém triumfu.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Jaroslav Kulhavý se s chutí zakusuje do zlaté medaile mistra světa...

Článek

Jdete slavit?

Určitě, tohle se oslavit musí. Držel jsem se letos hodně zkrátka právě kvůli mistrovství světa. Takže se ničemu vyhýbat nebudu. Party proběhne tady i doma. Ale musím myslet i na to, že je příští rok olympiáda, takže nesmím někde kalit půl roku (smích).

Můžete prozradit, s čím jste nastupoval na start?

Chtěl jsem odjet hned v prvním stoupání, protože si borci mysleli, že je to moje nejslabší místo. Jenže Nino (Schurter) tam byl hodně silný. Předjel mě a šel první do sjezdu. Pak se na čele utvořila skupina šesti lidí, ale věřil jsem si.

Co vám blesklo hlavou, když se spustil hustý liják?

Byl jsem nervózní, protože to začalo extrémně klouzat a byla to velká rána. Na těch kořenech jsem měl několikrát problém a věděl, že když spadnu, je konec. Naštěstí se to nepotvrdilo. Pak už se soustředil na to, zkusit něco na Nina, což vyšlo.

Jak dlouho jste spřádal plány na závěrečný útok?

Zkusil jsem v předposledním kole najet první do technické pasáže, hned jsem na Schurtera získal nějakých osm vteřin a on se zlomil. Neudělal jsem chybu a podržel jsem to až do cíle.

Jaroslav Kulhavý si vychutnává titul mistra světa.foto: Reuters/Valentin Flauraud

Byl to váš nejtěžší závod kariéry?

Asi jo. Byl jsem trochu nervózní, blbě se mi dýchalo. Při štafetách jsem si narazil žebro, mám ho naražený a nemohl jsem se pořádně nadechnout. Zlepšilo se to až v průběhu závodu.

Kdy jste začal věřit, že vyhrajete?

Když jsem najížděl do posledního kola a měl jsem třicet vteřin k dobru. Věděl jsem, že jsem lepší než Nino, a i kdybych musel poslední sjezd jít pěšky, zvládl bych to.

Mluvili jste spolu se Schurterem?

Jen chvilku. Podle mě se zlomil psychicky. Jel totální šrot, ale explodovaly mu nohy. Byla to z jeho strany ruská ruleta. Jsem rád, že tempo nevydržel.

Vyhrál jste celkově Světový pohár, jste mistrem světa. Věříte, že vás tyhle úspěchy mohou posunout k vítězství v anketě Sportovec roku ČR?

Rád bych tomu věřil, ale bojím se, že tomu tak nebude. Lidi v Čechách jsou zvyklí na něco jiného, než na cyklistiku. Třeba se to postupem času změní, a když získám zlato na olympiádě, vyhrát bych mohl.

Reklama