Hlavní obsah

Raboň potvrdil, že bude jezdit pro Quick Step. Chce na Tour

Cyklista František Raboň v pondělí oficiálně potvrdil, že jeho novým zaměstnavatelem v profesionálním pelotonu bude stáj Omega Pharma-Quick Step. Věří, že v novém působišti, kde se kromě jiných potká i s kamarádem Zdeňkem Štybarem, dostane větší prostor ukázat své umění.

Foto: Jan Krůta, Právo

František Raboň po časovce na MS.

Článek

Raboň byl nucen hledat nové angažmá ve chvíli, kdy bylo jasné, že jeho dosavadní stáj HTC-Highroad končí, neboť nenašla sponzora pro další sezónu. "U těch nabídek, které jsem měl, jsem si vyhodnotil všechna možná kritéria, a Quick Step mi z toho vyšel jako nejlepší volba," řekl na tiskové konferenci v Dolních Břežanech Raboň.

Na stole mu prý ležely čtyři konkrétní nabídky, slovně jich obdržel ještě více. Ze strany Quick Stepu ho zaujalo více hledisek. Jedním z nejdůležitějších byla jistota zajištění budoucnosti na další dva roky. "Některá z těch nabídek byla jen na rok," uvedl Raboň. "Finanční hledisko bylo samozřejmě také důležité, to netřeba zastírat, byť ty nabídky si byly v tomto ohledu docela podobné," přiblížil.

Dalším faktorem byla pozice v týmu. "To pro mě bylo důležité kritérium; ročně odstartuju 90 závodů a 80 z nich jsem na někoho jel. Z těch zbývajících deseti pak třeba připadlo sedm na horské etapy, kdy jsem dostal volnost, když Mark Cavendish odstoupil z Giro d'Italia, takže už moc dalších závodů nezbývá," uvedl Raboň. ´

Černá můra značky Giro

Věří, že si konečně vyzkouší i Tour de France. "Chtěl bych se tam objevit, i když teď mi samozřejmě nemůže nikdo zaručit, že ji pojedu. Jel jsem pětkrát Giro a doufám, že se na něm alespoň tři roky neobjevím, protože po tom letošním jsem měl ještě dlouho černé můry," nezastíral Raboň v narážce na velkou obtížnost závodu, který nakonec i on vzdal.

Po stránce materiálního zajištění považuje končící tým HTC za nejlepší v pelotonu. S příchodem celkem okolo deseti lidí z HTC do Quick Stepu, který se od příštího ročníku spojí s další úspěšnou belgickou stájí Omega Pharma, ale věří, že v novém působišti to bude velmi podobné. "Bylo skvělé být u vývoje nových věcí, když jsme udávali nové trendy. Jsem časovkář a na ty časovky se to hodně zaměřovalo," připomněl Raboň.

Majitel Bakala mu prý nevolal

Český miliardář a spolumajitel Quick Stepu Zdeněk Bakala ale kontrakt s ním osobně nedolaďoval, jak se mnozí mylně domnívají. "Oni si všichni asi myslí, že Česká republika je kilometr na kilometr a všichni se tu znají," smál se Raboň. "Pan Bakala mi ale nevolal, dosud jsem ho ani osobně neviděl, vše šlo přes (týmového manažera) Patricka Lefevera," řekl Raboň.

Do Quick Stepu, kam jdou kromě něho s jistotou i slovenská dvojčata Peter a Martin Velitsovi či elitní německý časovkář Tony Martin, se těší i na Zdeňka Štybara. "Jsem s ním hodně v kontaktu a jsme kamarádi. Jinak přicházejí společně s námi mechanik, masér, doktor a dva sportovní ředitelé, takže i proto věřím, že v Quick Stepu bude stránka materiálního zabezpečení na skvělé úrovni. Předpokládám, že budou zvědavi na to, jak jsme dělali některé věci v HTC," konstatoval Raboň.

Bratři Velitsové ale s koncem HTC už uzavřeli třetí tým. "Takže si z nás, kteří jsme šli z HTC do Quick Stepu společně s nimi, dělají ostatní srandu, že i když máme dvouleté smlouvy, tak ať už si raději hledáme něco dalšího," řekl s nadsázkou Raboň. Jeho pozice se přitom málem prakticky nezměnila, neboť v Quick Stepu prý hodně stáli i o Marka Cavendishe. Ten se nakonec rozhodl jít jinam. "Kdyby přišel, tak by se má pozice vlastně nezměnila, jen bych pro něho jezdil pod jiným týmem," uvědomuje si Raboň.

V úzkém finále jeho výběru se kromě Quick Stepu ocitla ještě Astana, současný zaměstnavatel Romana Kreuzigra. "Mezi těmito týmy jsem se pak skutečně rozhodoval. Právě Roman hrozně bojoval za to, aby mě dostal do Astany a já mu dělal domestika pro Tour. Mluvil se mnou o tom a skutečně mi pak dorazila oficiální nabídka," prozradil Raboň.

Smlouva s Astanou pro něj byla krátká

Právě spolupráce s kamarádem Kreuzigerem ho hodně lákala, navíc by se mu zamlouvalo, že by se naučil nové dva jazyky - italštinu a ruštinu. "Proti ale bylo, že ta smlouva by byla pouze jednoletá, protože Romanovi končí také za rok," přiznal Raboň. "A ten Kazachstán... Jsou to sice jen mé spekulace, i když mám také pár náznaků... Třeba kluci z Kaťuši říkali, že to tam občas je na ruský způsob - tedy stylem 'buď zajedeš, nebo letíš'," řekl Raboň.

"Vůči Romanovi mě to samozřejmě hodně mrzí, ale věřím, že se ještě jednou potkáme. A třeba by to mohlo být i v Quick Stepu," doplnil český závodník, který 26. září oslaví osmadvacetiny.

Přiznal, že díky úspěchům, jichž v posledních letech dosahoval tým HTC-Highroad, byl o jeho jezdce obrovský zájem. "Z těch 28 jezdců, co já vím, tak už mají nové angažmá prakticky skoro všichni," podotkl Raboň, který takový konec týmu považuje za spíše špatnou zkušenost, i když by sám možná tak jako tak odešel. "Byli jsme už taková velká rodina a je tam smutek, i když by to možná dopadlo tak, že bych si stejně hledal nové angažmá a měnil tým. Tohle mi rozhodnutí svým způsobem ulehčilo."

Dosavadní sezónu, v níž ho i kvůli konci stáje HTC-Higroad čeká už prakticky jen časovka na mistrovství světa v Kodani ve druhé polovině září, označil za průměrnou. "Oproti minulým sezónám, kdy se mi třeba podařilo tři nebo čtyři závody vyhrát a stoupalo to nahoru, je tato spíše horší," připustil Raboň.

Sezónu komplikovala záda

"Nebyla moc šance udělat výsledky, neboť jsem fungoval především jako domestik. Z tohoto pohledu byl tým spokojený a odvedl jsem práci, kterou ode mě očekával. Sezónu ale komplikovaly i zdravotní potíže, měl jsem problémy se zády, takže i to se na ní podepsalo," vysvětlil Raboň. "Asi bych musel vyhrát mistrovství světa, aby se to hodnocení sezóny otočilo a já musel dělat další tiskovku," dodal s úsměvem Raboň.

Reklama

Související témata: