Hlavní obsah

Vyšetřování potvrdilo, že si cyklista Ricco měnil krev

Kontroverzní italský cyklista Riccardo Ricco skutečně v únoru málem zemřel kvůli špatně provedené krevní transfuzi. Vyplývá to z vyšetřování státního zastupitelství v Modeně. Riccovi tak hrozí doživotní distanc, neboť už má za sebou dvacetiměsíční trest za doping.

Foto: Fotobanka Profimedia

Ilustrační foto.

Článek

Ricco po únorové hospitalizaci v kritickém stavu lékařům řekl, že si provedl měnil krev, kterou v ledničce schovával 25 dnů. Poté, co se druhý muž z Gira d'Italia 2008 uzdravil, informace o transfuzi popřel.

Podle listu Gazzetta dello Sport nicméně vyšetřovatelé našli dostatek důkazů, které teorii o transfuzi potvrzují. Na výměnu krve ukázaly výsledky množství testů, které lékaři nemocnému cyklistovi provedli. Ricco měl navíc na jedné paži zhmožděniny, které jsou pro špatně provedenou transfuzi typické.

Státní zastupitelství v Modeně předalo kompletní spis Italskému olympijskému výboru, který by měl o Riccově budoucnosti v pelotonu rozhodnout během několika týdnů.

Ricco se k profesionální cyklistice vrátil po dvacetiměsíčním trestu za doping během Tour de France 2008 loni v březnu a slavil dílčí úspěchy. Po únorovém incidentu ho propustila stáj Vacansoleil a Ricco tvrdil, že s cyklistikou skončí. V červnu však podepsal smlouvu s malým chorvatským týmem Meridiana-Kamen a chtěl za něj závodit, Italská cyklistická federace mu však oficiálně ze zdravotních důvodů odebrala licenci.

Reklama