Hlavní obsah

Sáblíková lituje, že v časovce cyklistického MS nejsou kopce

PRAHA

Náročnější trať s více stoupáními by na nadcházejícím mistrovství světa v Kodani upřednostňovala česká závodnice Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení neví, co od startu na šampionátu očekávat, neboť v kategorii žen ji v dánské metropoli čeká premiéra.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Martina Sáblíková na trati závodu žen na 110 km.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Sáblíková by ráda svoji sílu uplatnila v kopcovitých pasážích, ale ty letos v časovce mistrovství světa schází. "Trošku mi tam ty kopce chybí," potvrdila na úterní tiskové konferenci v Praze. "Rovina je z mého pohledu náročnější, než když tam je nějaký ten 'stoupák', ale uvidíme, každá z nás se s tím musí poprat a vypořádat se s tím po svém," doplnila Sáblíková.

Držitelka bronzová medaile z časovky na mistrovství Evropy do 23 let z roku 2007 připustila, že své ambice může jen těžko odhadovat, protože na MS mezi dospělými dosud nestartovala. "Proto ani nevím, co od toho očekávat. Budu se snažit podat co možná nejlepší výkon a nechám na trati, co budu moct, abych si v cíli mohla říct, že jsem proto udělala všechno. Uvidíme, co předvedou ostatní, od toho se to bude odvíjet," ujistila.

Ačkoliv je přihlášena do časovky i silničního závodu s hromadným startem, objeví se pouze v časovce. "Mohu říci, že ten závod určitě nepojedu. Petr (trenér Novák) si strašně přál, abych jela, ale já se rozhodla jinak. Je něco jiného jet republikový šampionát se třiceti ženami na startu a mistrovství světa, kde bude na startu 150 lidí. Ten balík se bude pohybovat úplně jinak," předpokládá Sáblíková.

Nechce tak připustit možné komplikace pro část roku, který opět zasvětí rychlobruslařským oválům. "Kdyby někdo přede mnou spadl nebo udělal něco, nač nebudu připravená, a já na to doplatila, tak bych pak nemohla startovat v zimě. Zkrátka nepřichází v úvahu, abych takový závod jela bez toho, abych si něco podobného dopředu vyzkoušela," prohlásila Sáblíková.

A to i přesto, že se v tomto období cítí o něco více jako cyklistka než rychlobruslařka. "Ale i když teď trávím spoustu času na kole, tak do toho zařazujeme i prvky pro rychlobruslení, takže jsem pořád tělem i duší oboje," uvedla Sáblíková, která má možnost si vybojovat start na letní olympiádě v Londýně. "Je to ale ještě hodně vzdálené."

Jednou z jejích soupeřek bude i stará známá z ledového oválu Clara Hughesová. Osmatřicetiletá Kanaďanka, která ukončila rychlobruslařskou kariéru po loňských olympijských hrách ve Vancouveru, by se měla objevit společně se Sáblíkovou na startu časovky.

"Slyšela jsem o tom a jsem strašně ráda, že tam bude startovat. Profesionální kariéru rychlobruslařky už ukončila, takže jsem ráda, že se tam s ní budu moct potkat," netajila svou radost Sáblíková. "Bude na tom ale asi hodně dobře, už i nějaké medaile z cyklistiky má, takže té se vyrovnat bude těžké," dodala Sáblíková.

Před MS se pečlivě připravovala, letos prý našlapala včetně horského kola přibližně 1800 kilometrů. "Je to nejvíc, co jsem kdy měla," uvedla Sáblíková. "Koncem srpna jsme se vrátila z Itálie, pak jsem měla nějaké zdravotní potíže, takže jsem netrénovala, ale tento týden je to tak 400 až 450 kilometrů na kole a nějaké další tréninky. V přípravě celkově stále převládá horské kolo, ale teď jsem jezdila jen po rovině," popsala.

Vůbec nic ovšem nenajela v samotném dějišti šampionátu. "To proto, že se projíždí centrem města a parlamentem, navíc tam byly nějaké závody na kole, takže se nedalo si trať vůbec projet. Navíc každých 100 metrů je tam semafor a nedalo by se to vůbec projet, nemělo to smysl," objasnila Sáblíková.

Nad favoritkami závodu nijak nepřemítala, protože je ani sama nezná. "Moc nevím, znám tam jen pár lidí z televize, ale jinak o nikom opravdu nic moc nevím. Dobré je to v tom, že když budu startovat, nebudu se strachovat, kdo jede přede mnou a kdo za mnou, že mě třeba musí po pár kilometrech dojet. Pojedu si sama na sebe," nastínila Sáblíková.

Hned v pátek s ní do Dánska odletí i dlouholetý kouč Petr Novák. "Je to můj trenér jak na rychlobruslení, tak i na cyklistiku. Jsem na něj zvyklá, měl by tam proto se mnou být," zdůvodnila Sáblíková.

Reklama