Hlavní obsah

Je to poslední krosová sezóna, říká Zdeněk Štybar

Vyhrál poslední dvě mistrovství světa, a kdyby se mu to v lednu v Koksijde povedlo potřetí, byla by to krásná tečka za cyklokrosovou kariérou. Zdeněk Štybar se totiž dál chce v barvách týmu Quick Step věnovat naplno silnici.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Zdeněk Štybar

Článek

Počítáte ještě v dalších letech alespoň částečně s cyklokrosem?

Do budoucna chci využít šance, kterou jsem dostal na silnici. To znamená, že si třeba vyberu pět až deset cyklokrosových závodů pro zábavu, ale bude to spíš příprava na jarní klasiky.

A letos?

Bude to moje poslední celá krosová sezóna. A to možná ještě nepojedu úplně všechny závody. Zatím jich mám v plánu tak pětatřicet ve všech seriálech.

Proč už nechcete dál jezdit kros naplno?

Protože se obě disciplíny nedají na úrovni kombinovat.

Na silnici už jste závodil i letos. Může se to na výsledcích v cyklokrosu podepsat?

Trochu ano. Měl jsem poměrně náročné léto. Nemohl jsem se moc věnovat technice a neměl jsem tolik speciálních tréninků. Ale na druhou stranu mám dost síly z etapových závodů. I když jsem v podstatě od března v zápřahu bez volna. Jsem sám zvědavý, jak to půjde. Nervózní nejsem, ale myslím, že se do loňské formy budu dostávat pomaleji.

Je vaším cílem třetí zlato v řadě, což naposledy dokázal před 27 lety Belgičan Liboton?

Hattrick by byl nádherný, ale nebude to jednoduché. Mistrák světa se jede v Koksijde na nesmírně náročné trati a budou rozhodovat detaily.

Jak se stihnete připravit na jarní klasiky?

Skončím cyklokrosovou sezónu a skočím rovnou do silnice. Potřebuju najet spousty kilometrů, abych byl na klasiky nachystaný. Protože to jsou závody, které by mi měly sedět nejvíc.

Máte nějaký vysněný podnik?

Rád bych se porval o nominaci na závod Kolem Flander a někde vzadu mám třeba slavnou klasiku Paříž–Roubaix. Bude to těžké, protože Quick Step bude v nové sezóně po sloučení s Lottem strašně silný na všech frontách.

Pomýšlíte i na olympiádu v Londýně?

Je to obrovská výzva. Nejdřív jsem se tam chtěl nominovat na horském kole, ale to nevyšlo. Teď udělám vše, abych se do Londýna dostal jako silničář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články