Hlavní obsah

Slavný cyklista Armstrong si po letech vyzkoušel triatlon

HUNTSVILLE

Bývalý cyklista Lance Armstrong absolvoval o víkendu závod amerického šampionátu v terénním triatlonu. Svůj první start v triatlonovém klání po více než 20 letech završil za velkého mediálního zájmu pátým místem. Trať zahrnující 1,5 km plavání, 28 km na horském kole a 10 km běhu zvládl sedminásobný vítěz Tour de France za dvě hodiny, 29 minut a 25 vteřin. Vítěz Nicolas Lebrun byl o pět minut rychlejší.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Lance Armstrong

Článek

Plaveckou část absolvoval Armstrong ve vedoucí skupině, po horském kole měl na dosah třetí příčku, nakonec se ale v běhu propadl mimo medailové pozice. "Věděl jsem, že sem nejdu s tím, abych vyhrál. Je lepší se držet svého maximálního tempa, které zvládnete, a věřit, že to nějak přežijete," řekl deníku Salt Lake Tribune po závodě Armstrong, jenž 18. září oslavil čtyřicáté narozeniny.

O jeho připravenosti ovšem svědčí i fakt, že terénní triatlon dokončil jen necelé dvě minuty za loňským mistrem světa Conradem Stoltzem z Jižní Afriky, který byl čtvrtý. Právě s ním Armstrong hodně trénoval. "Pokud s námi bude závodit pro zábavu, bude to skvělé. Povídá se, že chce jet Ironmana, ale to je strašně moc dřiny a pak ještě závod - nic jiného než osm hodin utrpení. Xterra je mnohem zajímavější," prohlásil Stoltz.

Přijdou i další triatlony

Slavný Američan připustil, že by se mohl brzy objevit v dalších triatlonových závodech, i když považuje za nepravděpodobné, že bude znovu soutěžit v kláních mimo silnici, jako tentokrát v oblasti Snowbasin nedaleko Salt Lake City.

Přiznal také velkou nervozitu na startu závodu. Dvě noci před ním prý dokonce nemohl pořádně spát. "Snažil jsem se soustředit na to, co mě čeká, protože jsem byl vyblázněný z toho, jak dlouho jsem nezávodil," vysvětlil Armstrong.

Ačkoli se silniční cyklistikou v profipelotonu skončil s definitivní platností letos v polovině února, stále se objevují spekulace a nařčení, podle nichž za jeho úspěchy stojí vedle vyhlášených tréninkových dávek také doping. Nevyhnul se jim ani po víkendovém triatlonu, kdy musel čelit dotazům ohledně kontaktů s doktorem Michelem Ferrarim a jeho synem Stefanem. Ferrari, který byl v Itálii potrestán za doping, totiž patřil v minulosti k Armstrongovým poradcům.

"Vůbec se mě na to neptejte. Je to hloupé. Psali jste o tom v lednu, pak znovu v dubnu a teď je to tady zase," odmítl otázky ohledně dopingu Armstrong. "Abych byl upřímný, vůči jakýmkoli kontroverzím už jsem imunní," dodal Armstrong s tím, že Ferrariovi se na jeho přípravě na triatlon nijak nepodíleli. "Ne, nic takového. Vždy jsem je ale považoval za své přátele a na tom se nic nemění," uvedl Armstrong.

Reklama