Hlavní obsah

Vyšetřovatel navrhl pro italského cyklistu Ricca trest na 12 let

ŘÍM

Antidopingový vyšetřovatel Italského olympijského výboru doporučil potrestat cyklistu Riccarda Ricca za jeho druhé provinění proti dopingu zákazem startu na 12 let. Pokud by osmadvacetiletý jezdec distanc v takové výši skutečně obdržel, znamenalo by to pro něho prakticky jistý konec kariéry.

Článek

Druhý závodník konečného pořadí Gira d'Italia 2008 nezávodil od února, kdy byl hospitalizován v kritickém stavu se selháním ledvin. Jeho ošetřující lékař poté řekl policii, že mu Ricco přiznal, že si měnil svoji vlastní krev, kterou v ledničce schovával 25 dnů. Po svém zotavení ale italský cyklista informace o transfuzi popřel.

Před antidopingovým vyšetřovatelem Italského olympijského výboru ovšem Ricco svoji výpověď znovu změnil a opětovně přiznal, že si sám transfuzi skutečně provedl. To také již v září potvrdilo vyšetřování státního zastupitelství v Modeně, poblíž které Ricco žije. Cyklista ovšem tvrdí, že měl výměnu krve předepsanou od lékaře.

Cyklistovi hrozí nejen doživotní zákaz startů, neboť už za sebou má dvacetiměsíční trest za doping během Tour de France 2008, ale také vězení až na tři roky. Kromě konečné výše trestu, o němž rozhodne Italský národní olympijský výbor, bude Ricco nadále čelit také vyšetřování státního zastupitelství v Modeně.

Po únorové příhodě ho propustila stáj Vacansoleil a Ricco řekl, že s cyklistikou končí. V červnu však podepsal smlouvu s chorvatským týmem Meridiana-Kamen, za který ale nikdy nezávodil. Italská cyklistická federace mu oficiálně ze zdravotních důvodů odebrala licenci.

Reklama