Hlavní obsah

Contador vypovídal před CAS kvůli svému dopingovému případu

LAUSANNE

Arbitrážní soud pro sport (CAS) v Lausanne dnes začal projednávat případ španělského cyklisty Alberta Contadora, jenž měl při loňském vítězství na Tour de France pozitivní výsledek dopingové zkoušky. Verdikt, který může pro nejúspěšnějšího jezdce posledních let znamenat dvouletý distanc, nebude znám před koncem roku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Alberto Contador během tiskové konference k Tour de France

Článek

Contador se zahájení projednávání svého případu zúčastnil. K budově CAS dorazil spolu s bratrem Franem, jenž je jeho manažerem, a týmem elitních právníků. S čekajícími novináři nemluvil.

Contadorův tým se bude snažit přesvědčit CAS o tom, že za jeho pozitivní test na clenbuterol mohlo kontaminované maso, které snědl o volném dnu v Pyrenejích.

Tuto jeho obranu přijala Španělská cyklistická federace a zbavila ho obvinění z dopingu, proti čemuž se k arbitráži odvolaly Mezinárodní cyklistická unie (UCI) i Světová antidopingová agentura (WADA). Pokud by byl Contador uznán vinným, přišel by nejen o svůj loňský třetí triumf na Tour, ale i o letošní vítězství na Giru d'Italia.

Během čtyřdenního jednání by mělo vypovídat zhruba 20 svědků včetně Contadorových stájových kolegů, experta na detektor lži, antidopingových odborníků nebo řezníka, jenž poskytl inkriminované maso na steak.

Tříčlenné komisi CAS předsedá Izraelec Efraim Barak. Contadorův tým nominoval jako dalšího člena německého profesora práva Ulricha Haase, UCI a WADA si zase vybraly ženevského právníka Quentina Byrnea-Suttona. "Rozhodnutí neočekáváme před koncem roku," uvedl generální sekretář CAS Matthieu Reeb.

Contadora budou hájit prominentní právníci, kteří už mají zkušenosti s dopingovými případy. Například Angličan Mike Morgan pomohl s poukazem na procedurální chyby zrušit dvouletý distanc pro hvězdnou čínskou judistku Tchung Wen, jež byla pozitivně testována také na clenbuterol.

Devětadvacetiletý Contador má po svém boku také jiného londýnského právníka Adama Lewise, jenž zase přispěl k osvobození přistižených běloruských kladivářů Vadima Děvjatovského a Ivana Tichona, kterým CAS nařídil vrátit olympijské medaile z Pekingu. V tamější laboratoři totiž došlo k procedurálním nesrovnalostem.

Reklama

Související témata: