Hlavní obsah

Cyklista Cavendish nejlepším britským sportovcem roku, Kvitová hostem večera

LONDÝN

Britským sportovcem roku v anketě BBC se stal cyklista Mark Cavendish. Mistr světa a majitel zeleného trikotu pro nejlepšího spurtéra letošní Tour de France porazil golfistu Darrena Clarka a mistra světa v běhu na 5000 metrů Mo Faraha. Hostem večera byla i česká tenistka Petra Kvitová.

Foto: ČTK/AP

Mark Cavendish na letošní Tour de France.

Článek

Šestadvacetiletý Cavendish získal od fanoušků 49 procent hlasů, vítěz British Open Clarke na druhém místě obdržel 12 procent. Cavendish, který na začátku prosince získal obdobnou trofej i od britských novinářů, ocenění dostal jako teprve třetí cyklista v historii. Jeho předchůdci byli Tommy Simpson v roce 1965 a Chris Hoy v roce 2008.

Překvapená Petra

Britským týmem roku byla vyhlášena reprezentace v kriketu, která ve světovém žebříčku sesadila z prvního místa Indii. I proto se trenérem roku stal její lodivod Andy Flower, kterému předávala cenu čerstvá česká Sportovkyně roku Kvitová spolu s dálkovou plavkyní Keri-Anne Payneovou. "Byla jsem překvapená, že mě pozvali na takovou významnou a sledovanou akci," řekla wimbledonská vítězka.

Cenu pro mladou hvězdu si odnesla golfistka Lauren Taylorová, trofej za celoživotní přínos sportu obdržel bývalý veslař Steve Redgrave.

Djokovič porazil Messiho i Vettela

Ocenění pro největší zahraniční hvězdu získal první tenista světa Novak Djokovič, který porazil argentinského fotbalistu Lionela Messiho z Barcelony a německého mistra světa formule 1 Sebastiana Vettela. Čtyřiadvacetiletý srbský tenista v sezóně vyhrál tři ze čtyř grandslamů a zaznamenal 41 vítězství za sebou.

Reklama