Hlavní obsah

König s Bártou mohou jet Giro, jejich tým dostal divokou kartu

PRAHA

Čeští cyklisté Leopold König a Jan Bárta mají šanci jet Giro d'Italia. Jejich tým Netapp obdržel jednu ze čtyř divokých karet, které dnes pořadatelé udělili. Prestižní etapový závod se uskuteční od 5. do 27. května a mezi jeho favority by měl patřit Roman Kreuziger, který loni obsadil celkově šesté místo.

Foto: Reuters

Cyklista König může okusit slavné Giro.

Článek

König v minulých dnech prohlásil, že doufá, že se jeho německá stáj na Giro dostane a jemu se splní sen. "Pamatuju si, jak jsem byl na Giru jako divák v roce 2001, když mi bylo třináct let, a přál jsem si, abych byl jednou u toho," uvedl pro server cyclingnews.com vicemistr republiky v závodu s hromadným startem.

V první sezoně v barvách Netappu na sebe upozornil v závodu Kolem Rakouska, kde vybojoval druhé místo. Pak byl ještě pátý v závodu Kolem Británie.

"Myslím, že teď je pro mě ten správný čas, abych jel Grand Tour. Jsem připravený fyzicky i mentálně," řekl čtyřiadvacetiletý rodák z Moravské Třebové, který má být na Giru lídrem týmu.

Dres Netappu obléká již třetí sezonu sedmadvacetiletý Bárta, který loni skončil v závodu Kolem Rakouska osmý, v Británii obsadil celkové třetí místo. Na mistrovský republiky byl druhý v časovce.

Letošní ročník Gira má vyhovovat hlavně vrchařům, například předposlední etapa obsahuje pět stoupání se závěrečným výjezdem do průsmyku Stelvio. "Je to náročná etapa, v níž se bude rozhodovat. Už jsem jel řadu závodů v Itálii s takovými kopci jako třeba Giro del Trentino, takže trochu vím, o co jde. Tahle stoupání jsou extrémní," řekl bývalý člen královéhradecké stáje PSK-Whirlpool.

Podle týmového manažera Ralpha Denka by König mohl být na Giru hodně vidět. "Zatím ještě neukázal všechno, co v něm je. Mohl by být v první dvacítce, možná výš," uvedl Denk.

Divokou kartu na Giro nedostal mimo jiné italský tým Acqua e Sapone, takže v pelotonu budou chybět bývalí vítězové závodu Stefano Garzelli a Danilo Di Luca.

Reklama