Hlavní obsah

Kolaps cyklokrosaře Wellense způsobila infekce, tvrdí jeho lékař

ANTVERPY

Podle osobního lékaře Barta Wellense nebyl za zdravotními problémy hvězdného cyklokrosaře v předvečer belgického šampionátu o uplynulém víkendu doping, ale infekce. Třiatřicetiletý Belgičan je dosud na jednotce intenzivní péče, ale jeho stav se prý neustále lepší.

Článek

Wellens v sobotu absolvoval poslední trénink před mistrovstvím Belgie v Hooglede-Gits, po němž hlásil, že se cítí výborně. Za pár hodin už si však stěžoval, že ho přepadla nemoc, a když jeho teplota vystoupala ke 40 stupňům Celsia, zamířil do nemocnice v Geelu. Odtud byl posléze převezen na jednotku intenzivní péče do Antverp.

Lékaři zjistili, že jeho srdce pracovalo pouze na 10 procent své kapacity. Navíc mu selhávala játra a ledviny. Podle pondělního kardiogramu už se však výkon jeho srdce zlepšil.

"Srdce se dobře zotavuje," potvrdil pro webové stránky stáje Telenet Fidea, za níž dvojnásobný mistr světa jezdí, Wellensův osobní lékař Peter T'Seyen. "Vše probíhá hladce, ale opatrnost velí, že by měl Bart ještě zůstat na jednotce intenzivní péče," dodal T'Seyen.

Zdůraznil zároveň, že srdeční selhání bylo čistě důsledkem bakteriální virové infekce a nesehrál v něm roli žádný doping, jak se v podobných případech často spekuluje. "Můžeme říci s naprostou jistotou, že špatné věci, které se staly, nemají souvislost s tím, co je nám podsouváno. Rázně to odmítáme. Příčinou celého neštěstí je virus," prohlásil T'Seyen.

Podle odhadů pro Wellense nejspíš letošní sezona již skončila.

Reklama