Hlavní obsah

Letošní Vuelta je šitá na míru vrchařům, myslí si to i Indurain

PAMPLONA

Letošní ročník cyklistického závodu Vuelta s mnoha finiši na vrcholcích hor bude svým profilem jako šitý na míru vrchařům. Myslí si to i legendární Španěl Miguel Indurain, pětinásobný vítěz Tour de France z let 1991 až 1995.

Foto: ČTK/AP

Peloton cyklistů v horské etapě na Vueltě.

Článek

Trať Vuelty by tak mohla vyhovovat například Albertu Contadorovi, pokud jeho kariéru nepřeruší rozhodnutí sportovní arbitráže CAS, která se zabývá jeho údajným dopingem během předloňské Tour. Verdikt má padnout nejdříve během tohoto měsíce a mohl by pro Contadora znamenat dvouletý trest.

Indurain považuje dnes zveřejněnou trasu závodu, který patří k vrcholům sezony a vedle Romana Kreuzigra by ho mohl jet i cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar, za náročnou. "Je tam opravdu hodně horských etap, z nichž bych byl nejspíš unavený už na startu," prohlásil sedmačtyřicetiletý Španěl, který dvakrát kraloval také Giru d'Italia. Při devíti účastech na Vueltě byl nejlépe druhý a pětkrát ji nedokončil.

"Je tam mnoho finišů na vrcholcích hor a jen málo prostoru pro časovky. Ale tento typ trati je přesně to, co fanoušci chtějí, a specialisté vrchaři budou mít velkou šanci závod vyhrát," uvedl Indurain.

Začátek 18. srpna

Vuelta začne 18. srpna přes 16 kilometrů dlouhou týmovou časovkou v Pamploně. V ulicích, kde se konají tradiční běhy před býky, které město proslavily.

"V srpnu bude velké horko a některé pasáže jsou dost technické, takže jezdci budou muset být hodně opatrní. Ale zase to nebude zdaleka tak nebezpečné jako běhání před býky v červenci," řekl s úsměvem Indurain.

První ze sedmi finišů na vrcholcích hor připadá ve třetí etapě na horu Arrate v Baskicku, v osmé etapě přijde krátká exkurze do Pyrenejí v Andoře.

Následovat bude i zřídka zařazená pasáž v Barceloně, 1200 kilometrů dlouhý transfer do Galicie, ale také 42 kilometrů dlouhá kopcovitá časovka jednotlivců a tři horské finiše ve třech dnech v severní části Španělska, kde se může s velkou pravděpodobností rozhodnout o celkovém vítězi.

Skrytou hrozbou může být etapa číslo 18 k soustavě horských jezer zvané Lagos de Covadonga, domovu jedněch z posledních volně žijících vlků v západní Evropě, po němž následuje 23 kilometrů dlouhý výstup na Cuitu Negro v devatenácté etapě. Závěr závodu je opakováním z roku 2010 se stoupáním na Bola del Mundo nedaleko Madridu.

"Zkombinovali jsme velmi krátkou celkovou délku s mnoha horskými finiši. Ale žádná z etap nebude delší než 200 kilometrů," řekl agentuře Reuters ředitel závodu Javier Guillen. "Tak to chtějí fanoušci a zároveň je to dobré pro jezdce, když je závod na konci sezony," myslí si Guillen.

"Tuto trať bude zapotřebí hodně dobře prozkoumat. Nejsou tam žádné snadné dny a závod bude napínavý od začátku až do konce," předpověděl loňský vítěz Juan José Cobo ze Španělska. "Ale souhlasím s Miguelem. Je to rozhodně něco pro vrchaře," shodl se s Indurainem.

Reklama