Hlavní obsah

VIDEO: Cyklistický masakr u protinožců. Po karambolu praskaly kosti i obratle

ADELAIDE

Hotový masakr zažili účastníci úterní etapy cyklistického závodu Tour Down Under, který vede Jižní Austrálií a je jako úvodní podnik zařazen do kalendáře Světové tour. Belgičan Roelandts si totiž po hromadném karambolu zlomil krční obratel, Francouz Guesdon kyčel, Ital Montaguti klíční kost, dalších dvacet jezdců vyvázlo s drobnými zraněními a odřeninami. Do nemocnice musel být převezen i domácí sedmdesátiletý fanoušek, kterého cyklisté doslova smetli ze silnice...

Kolize cyklistů na Tour Down Under

Článek

První etapa závodu u protinožců měřící 149 km vedla z městečka Prospect poblíž Adelaide do Clare. K hromadnému karambolu došlo zhruba 800 metrů před cílem, kdy vedoucí jezdci nastupovali k závěrečnému spurtu.

Pochopitelně v čele s Němcem Adré Greipelem ze stáje Lotto Belisol, který v minulosti už závod dvakrát vyhrál a letos přijel s cílem primát obhájit. V úvodním prologu byl skutečně nejrychlejší.... Ve finiši první etapy mu měl pomáhat právě Belgičan Jürgen Roelandts. Proto se pátý muž loňského mistrovství světa snažil prodrat pelotonem dopředu a připravit dobrou spurtérskou pozici pro německého kolegu. Přitom se připletl do hromadného pádu.

Etapový cyklistický závod Jižní Austrálií přinesl hned na úvod děsivý karambol.foto: www.steephill.tv/tour Zlomil si přitom šestý krční obratel a musel být okamžitě převezen do nemocnice. „Obratel je sice zlomený, ale nehrozí, že by Roelandts ochrnul,“ oznámili s úlevou lékaři.

Diagnóza čtyřicetiletého veterána Frédérica Guesdona ze stáje FDJ-BigMat rovněž potvrdila, že se jedná o zlomeninu. „Kyčel mu musíme okamžitě operovat,“ zvěstovali doktoři, což pro Guesdona, který před patnácti lety vyhrál slavný závod Paříž-Roubaix, neznělo právě v dobře. Zranění a následná operace ho totiž nejspíše donutí ukončit kariéru.

Úterní etapu nakonec vyhrál Němec André Greipel, i když o jeho prvenství před zkušeným Italem Alessandro Petacchim musela rozhodnout až cílová fotografie.

Reklama

Související témata: