Hlavní obsah

Trenér cyklokrosařů Bambula: Spokojený budu, když získáme medaili

Zisk alespoň jedné medaile na nadcházejícím mistrovství světa cyklokrosařů v Koksijde bude pro trenéra české reprezentace Stanislava Bambuly důvodem ke spokojenosti. Šéf výběru 17 závodníků si ovšem uvědomuje, že v Belgii, která tomuto sportu dlouhodobě dominuje, nepůjde o snadný úkol.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Před rokem v německém Sankt Wendelu vedl Bambula reprezentační tým jako trenér poprvé a díky Zdeňku Štybarovi (zlato), Kateřině Nash a Karlu Hníkovi (oba bronz) šlo o výpravu nadmíru úspěšnou. Tentokrát by ho potěšil jakýkoliv cenný kov.

"Rád bych, aby se nám povedla alespoň jedna medaile, s tím už bych se vracel spokojený. Nebude to totiž vůbec nic jednoduchého, i třeba kvůli bouřlivé atmosféře a trati, na níž se pojede," řekl ČTK Bambula.

Připomněl tak obrovskou oblibu, jíž se cyklokros v Belgii těší, a zároveň i netradiční písčitou trať. "Je to skutečně trošku netypické a bude záležet na každém ze závodníků, jak se srovná s tím, že okolo trati bude třicet tisíc lidí a více," odtušil Bambula obrovskou podporu, jaké se od fanoušků dostane zejména domácím zástupcům.

V honbě za medailemi bude nejvíce spoléhat na dvojici Štybar, Radomír Šimůnek v elitní kategorii mužů a mezi ženami na Nash a Pavlu Havlíkovou. "Ale klidně může zase někdo překvapit. Tím, že je to jeden jediný závod, je to specifické a stát se může ledacos."

Hlavní favorité Štybar a Pauwels

Zejména v kategorii elite si na medaile brousí zuby dlouhý zástup adeptů. "Nerad tipuji, ale vedle Zdeňka vidím favorita především v Pauwelsovi. Promluvit do toho budou chtít určitě i Albert a Klaas Vantornout. Myslím, že překvapit by mohli Francouzi," předpovídal Bambula. "Těžko posuzovat, komu by mohla trať vysloveně sedět a je hodně těžké odhadnout, jak se může závod vyvíjet," doplnil Bambula.

Velkou roli by mohlo sehrát i počasí. A z toho v české výpravě příliš nadšení nepanuje. "V Belgii je větší teplo než u nás, pršelo, minulý týden tam bylo až 12 stupňů Celsia. Sledujeme to už měsíc a už měsíc se také modlíme, aby mrzlo, protože my jsme specialisti na led. Ale zatím to vůbec nevypadá, mají být přeháňky a okolo šesti stupňů," řekl Bambula.

Radost mu dělá alespoň fakt, že jsou všichni reprezentanti v dobrém zdravotním stavu, zatímco loni vyvolal obavy v českém táboře tréninkový pád Šimůnka, který navíc riskoval start na šampionátu krátce po zlomenině klíční kosti. "Všichni jsou v pohodě," potvrdil Bambula.

Sám se na šampionát moc těší, byť ví, že ho opět čeká velké nervové vypětí. "Jsem nervózní pokaždé, ať jde o obyčejný přebor nebo mistrovství světa," smál se Bambula. "Jako bývalý závodník si to užívám, ale jsou to neskutečné nervy, aby všechno klaplo. Spadne to ze mě až ve chvíli, kdy budu v neděli nasedat do auta na cestu zpět," doplnil trenér.

Reklama