Hlavní obsah

Štybar se dotrápil do cíle až jako třináctý. Belgická lavina smetla naděje na zlatý hattrick

Šance na zlatý hattrick rychle vzala za své. Zdeněk Štybar v boji s belgickou lavinou nedokázal v Koksijde získat třetí titul mistra světa v cyklokrosu, v písečných dunách skončil až třináctý. Porazil ho i krajan Radomír Šimůnek, v cíli osmý. Od začátku unikal domácí Niels Albert, stal se šampiónem, za ním skončilo dalších šest Belgičanů. Štybar, který si v cíli postěžoval na zdravotní problémy, a Šimůnek jen nedlouho zůstávali v jejich společnosti.

Foto: Laurent Dubrule , Reuters

Belgičan Niels Albert dojel v Koksijde pro svůj druhý titul mistra světa.

Článek

Čeští zástupci zůstali na MS bez jediné medaile poprvé od roku 1999, kdy se vrcholná akce konala v Popradu.

Štybar si po dojezdu stěžoval na potíže před startem. "Bohužel ještě včera po tréninku jsem měl teplotu, to mi asi nepřidalo. To bude asi ten hlavní důvod, ale nedá se nic dělat. Bohužel jsem měl špatný den," prohlásil. "Určitě mě to mrzí, každého by to mrzelo, ale nedá se nic dělat," řekl v reakci na to, že přišel o možnost završit zlatý hattrick.

Start se přitom Štybarovi povedl, v nájezdu do terénu byl v kontaktu s čelem. Rovněž tak Šimůnek byl v úvodních z deseti kol v popředí. Ale belgické dresy byly vidět stále více. Sedm domácích zástupců operovalo v elitní desítce. Albert se stále držel před Pauwelsem. Akceleroval Nijs, ale roli největšího favorita nenaplnil, finišoval jako sedmý.

České duo nezadržitelně ztrácelo. Plážová varianta bitvy o titul hlavně Štybarovi vůbec nesedla.

Albert strojovým tempem a se stále stejnou grimasou ve tváři šlapal písečnými závějemi ke kýženému zlatu. Domácí publikum bylo u vytržení, rýsovalo se totální obsazení stupňů Belgičany.

Za Albertem jela výhradně domácí skupina, která si to rozdávala o druhou příčku v pro zbytek cyklokrosového světa zcela nudné a chmurné podívané. Druhý dojel Peeters, třetí Pauwels.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Koksijde (Belgie) - muži (29,44 km):
1. Albert 1:06:07,
2. Peeters -24,
3. Pauwels -30,
4. Meeusen -34,
5. Aernouts -35,
6. Vantornout 1:09,
7. Nijs (všichni Bel.) -1:11,
8. Šimůnek (ČR) -2:15,
9. Walsleben (Něm.) -2:25,
10. Zahner (Švýc.) -2:31,
13. Štybar -3:17,
30. J. Polnický,
31. Zlámalík oba -2 kola,
33. Kyzivát,
37. Dlask (všichni ČR) oba -3 kola.
Mistrovství světa v cyklokrosu 2012, muži elite:
závod muži eliteON-LINE

Reklama