Hlavní obsah

Cyklokrosový král Nijs už spřádá plány na důchod

Je největší postavou světového cyklokrosu všech dob. Sven Nijs už vyhrál vše, co se dá, přesto ho láska ke sportu žene pořád dál. I v pětatřiceti. Muž, kvůli kterému chodí v Belgii na každý cyklokros tisíce fanoušků, bude v neděli v Koksijde usilovat o vysněný druhý titul mistra světa. „Mohl by to být můj závod,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Právo.

Foto: Sport.cz

Belgický cyklokrosař Sven Nijs při závodu Světového poháru Hoogerheide.

Článek

Mistrovství světa se jede ve vaší zemi. Máte speciální motivaci?

Samozřejmě. Čeká nás největší závod sezóny, navíc doma a ještě k tomu na trati, kterou mám fakt rád. V téhle sezóně jsem v Koksijde vyhrál Světový pohár a cítím šanci. Když nevyhraju, budu zklamaný.

Koksijde je specifické tunami písku. Mnozí z toho mají hrůzu, vy si to užíváte. Dá se na zdejší trať nějak speciálně trénovat?

V první řadě je to v hlavě. Člověk musí být sebevědomý a věřit si, že na písku umí a je tady schopen vyhrát. Je to úplně jiný závod, než když jezdíte třeba v bahně nebo na sněhu. Vím, že s pískem má spousta kluků problémy, ale já si ho užívám.

Jste nejúspěšnější cyklokrosař historie, vyhrál jste nejvíc závodů ze všech. Jak je možné, že máte jen jedno zlato z mistrovství světa?

Asi proto, že já musím vítězit od září do února... Lidi chtějí v každém závodě vidět Svena Nijse, jak vyhrává. A to je těžké. Někteří kluci se třeba z velké části chystají speciálně jen na mistrovství světa, ale v sezóně třeba až tolik vidět nejsou. Štybar nebo Albert dělají vše pro to, aby ten svůj den měli právě v neděli. Já ho chci mít v každém závodě celou sezónu.

Kolikrát ještě můžete vyhrát světový šampionát?

Největší šanci mám tady. Za rok se pojede v USA, tam to bude hodně rychlý závod. Měl by vyhovovat spíš mladším klukům. A v roce 2014 přijde moje poslední šance. Jdu závod od závodu, nerad dělám dlouhodobé plány.

SVEN NIJS
Narozen: 17. 6. 1976 v Bonheidenu
Výška/váha: 181 cm/70 kg
Bydliště: Baal
Tým: Landbouwkrediet
Největší úspěchy: mistr světa (2005), 10x vyhrál celkově Superprestige, 8x seriál GvA, 7x Světový pohár a 8x belgický šampionát. Má sedm medailí z mistrovství světa elitní kategorie. V sezóně 2004/2005 vyhrál jako dosud jediný závodník historie cyklokrosový Grand Slam: mistrovství světa, národní šampionát, Světový pohár, Superprestige i GvA
Stav: ženatý, manželka Isabelle, syn Thibau (9)
Přezdívka: Kanibal z Baalu
Oblíbené jídlo a pití: lasagne, cola light
Oblíbený sportovec: Stefan Everts (motokros)

Dají se vyhrávat velké závody třeba i ve čtyřiceti?

S každým rokem je to těžší a těžší. Mně bude v létě šestatřicet a musím přiznat, že se teď cítím silnější, než třeba před pěti lety. Ale uvidíme, co přijde v dalších sezónách. Důležité bude zůstat zdravý, mít silné nohy, dál tvrdě trénovat a vyvarovat se psychických problémů.

Smlouvu s týmem jste podepsal do roku 2014. Co bude potom? Další prodloužení?

Ne. Skončím. Je to definitivní rozhodnutí.

Opravdu? Třeba Štybar říká, že vy byste mohl vyhrávat snad i v padesáti...

Víte, budu rád, když mi to i za dva roky půjde a budu dál schopen vyhrávat. Chci končit jako šampión a ne jako člověk, který se plácá někde kolem desátého místa.

Dokážete si představit den, kdy pojedete poslední závod kariéry?

Jasně, zvládnu to. Tohle prostě jednou potká každého sportovce. Budu za sebou mít rodinu a můžu se zase těšit na trochu jiný život, než na jaký jsem zvyklý dosud. Bez kola.

Co budete dělat?

Ještě nemám konkrétní plány. V hlavě je dost věcí, ale stále nejsem rozhodnutý. Jedno vím jistě: zůstanu u cyklistiky. Možná budu vychovávat mladé závodníky, aby z nich jednou vyrostli šampióni. Možná to bude nějaká manažerská práce, organizování závodů. A třeba nejen v Belgii, ale i na mezinárodním poli.

Můžete mi prozradit, proč jste si vlastně vybral cyklokros?

V pěti letech jsem začal jezdit BMX. Když mi bylo patnáct, tahle disciplína trochu skomírala. A já hledal něco podobného. Chtěl jsem lidem ukázat, co umím na kole. A protože cyklokros je v Belgii nejpopulárnější a obdivoval jsem závodníky jako byli Liboton nebo Danny de Bie, řekl jsem tenkrát tátovi: Budu cyklokrosař. A ta láska ke krosu vydržela dodnes.

Nikdy jste nechtěl naplno přestoupit třeba na silnici nebo horská kola?

Když jsem byl mladší, jel jsem s Rabobankem nějaké slavné silniční klasiky, třeba Paříž–Roubaix. Horská kola taky jezdím, byl jsem na olympiádě v Pekingu, teď bojuju o Londýn. Ale nikdy to nebyla moje hlavní disciplína. Cyklokros bych kvůli tomu neopustil. Já v něm chtěl být vždycky nejlepší. A pokud chcete být dobrý třeba i na silnici, nemůžete to kombinovat.

Silnici i kros zatím kombinuje třeba Zdeněk Štybar...

Jenže jak dlouho to vydrží? Jeho problém je, že si pořád nevybral jednu disciplínu. Nejde skočit z krosové sezóny rovnou do silničních klasik, pak absolvovat celé léto na silnici a v září odstartovat zase cyklokros. Taky v této sezóně už nebyl tak výjimečný jako před rokem. Podle mě to není správná cesta, musí se rozhodnout.

Vy jste nikdy nesnil třeba o účasti na Tour de France?

Ani ne. Jediným snem byla olympiáda a to jsem si splnil. V Pekingu jsem byl na horských kolech devátý. Kdyby nebylo tak šílené vedro, mohl jsem být v první pětce. Uvidíme, jak se mi povede v Londýně, kam se nejdřív musím dostat. Potřebuju kvůli tomu jet Světové poháry včetně toho u vás v Novém Městě. A taky mistrovství Evropy v Moskvě.

Belgický cyklokrosař Sven Nijs v obležení novinářů při závodu Světového poháru Hoogerheide.foto: mtbs.cz/Jan Němec

Co je pro vás lepší: jet v červenci etapový závod na silnici nebo v zimě hodinový cyklokros v blátě?

Jednoznačně kros. Já nemůžu jezdit v horku, uvařím se. Cítím se, jako by mi bylo sedmdesát. Pětihodinový silniční závod ve vedru nevydržím. Horská kola se jezdí kratší dobu, to se ještě dá skousnout. Ale na silnici můžu jet jen klasiky: když je zima, prší, tak je to v pohodě. Ani v cyklokrosu mi takové počasí nevadí. Když se před lety jelo v Popradu mistrovství světa při minus dvaceti, neměl jsem s tím problém.

Co je podle vás nejhezčí na cyklokrosu?

Jsme televizní sport. Závod trvá kolem hodiny a je v něm úplně všechno. Pády, běhání, nástupy, sprinty. Každý si tam najde svoje. Do poslední chvíle často není jasné, kdo vyhraje. Ideální pro televizní přenos. V Belgii na to kouká každý: buď v televizi, nebo ještě lépe přímo u trati.

Kdo z cyklokrosařů je váš největší kamarád?

Můj týmový kolega Sven Vanthourenhout. Jezdili jsme spolu už v Rabobanku, trénujeme spolu dost často, i když bydlíme asi sto kilometrů od sebe. A denně si telefonujeme. Ale dobré vztahy mám se všemi.

Co třeba Zdeněk Štybar? Jaký je?

Když ho vidím, tak mi připadá jako Sven Nijs zamlada (úsměv). Má výbornou techniku, dobrý sprint, tvrdě trénuje. Opravdu by mě mrzelo, kdyby z cyklokrosu odešel. Závodníka jeho kalibru náš sport potřebuje. Potřebujeme kvalitní zahraniční jezdce, ne jen Belgičany. Utrpěly by tím i české závody.

Jste v Belgii velkou celebritou. Jak se s tím žije?

Zas tak strašné to není... Můžu si normálně vyjít na procházku s rodinou, s manželkou na večeři. Cyklokros je v Belgii populární a každý mě zná. Píše se o mě v novinách, vidí mě v televizi. Takže když jdu třeba nakoupit, skoro každý chce fotku nebo podpis. Pořád mě někdo zastavuje. Nemám s tím problém. A když skončí cyklokrosová sezóna, lidi se zase víc upnou k silničním cyklistům Gilbertovi nebo Boonenovi a jde to trošku dolů...

Co rád děláte, když máte volno?

Věnuji se rodině. Po sezóně vyrazíme na týden do Rakouska na lyže. Mám rád i motokros, můj dobrý kamarád je belgický mistr světa Stefan Everts. Motorku mám taky, ale je to pro mě jen relax. Jezdím pomalu. A hodně času trávím se synem, který taky jezdí na kole.

Bude z něj jednou pokračovatel slavného cyklokrosového jména?

Pořád mi říká, že bude krosař... Ale ještě je mladý, uvidíme, co z něj bude. Kolo ho baví, a jestli jednou bude závodit, tak samozřejmě budu pyšný táta. Jenže je před ním ještě dlouhá cesta.

Belgický fenomén očima Zdeňka Štybara
Sven Nijs je v první řadě velká osobnost. Pro svůj sport neskutečně žije a dělá pro něj maximum. Byl dobrý hned od začátku kariéry, i když tam měl skvělé soupeře kalibru Groenendaala nebo de Clercqa. A na špičkové úrovni se drží celou dobu, což je unikát.
Vycházíme spolu hodně dobře. Vzal mě prakticky od doby, co jsem přišel do Belgie. Čas od času si napíšeme, navíc se každý týden potkáváme na závodech. Vždycky si máme co říct. Když s ním pojedu šestihodinový trénink, tak si s ním budu mít šest hodin o čem povídat. Beru ho spíš jako kamaráda z branže než rivala.
V Belgii je to veliká celebrita. Dělá i reklamy v televizi, je na billboardech a tam se dostane opravdu málo sportovců. Patří mezi nejpopulárnější lidi v celé zemi, všichni ho berou s obrovským respektem. A když to přeženu, pomalu se mu klaní. Ale sláva ho nijak nezměnila, zůstal pořád stejný.
Mám strach, co bude s krosem, až Sven skončí. Bojím se, aby s ním neskončila popularita cyklokrosu, protože když v Belgii dorazí na závod deset tisíc lidí, půlka z nich přijde na Nijse. Má suverénně nejvíc fanoušků ze všech. Po zásluze.

Reklama

Související témata: